Likovna kolonija u Vukovaru okupila 26 slikara

U sklopu 26. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Vukovaru je 27. i 28. maja održana još jedna likovna kolonija na kojoj su se okupili slikari iz Hrvatske i susednih zemalja, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.

Boje Vukovara SKD Prosvjeta
Momčilo Vuksanović

Tradicionalno okupljanje slikara na ovogodišnjoj koloniji „Boje Vukovara“  sabralo je u dvorištu starog vukovarskog dečjeg vrtića umetnike iz istočnog dela Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Dobro raspoloženi umetnici su u dva dana stvorili na desetine umetničkih dela koji će ostati u fundusu vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta.

– Slikari su se kao i svake godine sabrali na ovoj koloniji da se druže, razmene iskustva i uživaju u radosti stvaranja. Ovde boravi i radi 26 slikara od kojih, kao i uvek, očekujemo kvalitetne radove, koje ćemo nakon toga opremiti i izložiti krajem godine kako bi ljubitelji umetnosti mogli da ih vide. Želimo na ovaj način da ostavimo jedan zapis vremena na način da izrađujemo kataloge sa svake kolonije i kroz izložbe. U našem depou imamo impozantan broj slika što je, samo po sebi, manje važno jer važnije je da likovna kultura postoji od davnašnjih dana. Počeli smo 1995. u vremenima kada se malo ko bavio kulturom, a posebno ne slikarstvom i to je nešto što traje. Postavili smo i jednu stalnu izložbu posvećenu Branku Kuruciću, a sa izložbama gostujemo i u drugim sredinama, tamo gde nas pozovu – rekao je predsednik vukovarskog podobora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

Već treći put na ovoj koloniji učestvuje Enisa Pilavdžić iz Tuzle kojoj se već nakon prvog dolaska u Vukovaru svidela atmosfera i odnos koji vlada među umetnicima.

– Sa velikim zadovoljstvom se svaki put odazivam na pozive organizatora. Svaki put je druženje ovde predivno, upoznam nove prijatelje i susrećem se sa starim. Uvek vlada ta neka pozitivna energija ali treba istaći da su za to zaslužni i domaćini koji nas navedu da se osećamo kao da smo kod kuće ili da smo došli vrlo bliskoj rodbini koju dugo nismo videli. To gostoprimstvo je nama sa ovih prostora svojstveno i srećna sam što sam ovde – rekla je slikarka.

Boje Vukovara SKD Prosvjeta
Jovan Arambašić

Iz Despotovca, odnosno Resave u Srbiji stigao je Momčilo Vuksanović koji je u Vukovaru prvi put.

– Imao sam pozive i prethodnih godina, ali zbog raznih obaveza nisam uspevao da pronađem vreme. Moji prvi utisci su da je ovo izuzetno dobro organizovana kolonija, da su domaćini izuzetni organizatori i da je zahvaljujući tome i velik broj učesnika. Do sada sam radio u više crkava, oslikao sam sedam ili osam ikonostasa, izradio mnogo ikona. Ikonopis i freskopis su moja osnovna delatnost tako da sam i ovde doneo jednu ikonu Isusa Hristosa na poklon – kaže Vuksanović čiji nadimak je Moma Brada i koji je inače i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Među učesnicima kolonije bio je i slikar Jovan Arambašić iz Vrbasa.

– Ja vam nisam od velikih reči. Ne volim mnogo da govorim i više volim da umesto mene govore dela koja iza sebe ostavim. U Vukovaru sam drugi put što mi je izuzetno drago jer mislim da je ovo jedna od boljih kolonija na koje dolazim.

Tehnike kojima se slikari na vukovarskoj koloniji služe su razne, ali svaka od njih služi da slikari njome izraze svoje trenutno raspoloženje i emocije. U dva dana slikari su imali priliku da uživaju u međusobnom upoznavanju, druženju, razmeni iskustava i dobroj atmosferi za koju su se i sami pobrinuli jer je među njima bilo i onih koji su majstori ne samo u likovnom nego i muzičkom izrazu.