Lokalni folkloraši imali priliku da uče od iskusnog igrača Ansambla „Kolo“

Za razliku od prethodnih izdanja, na sedmoj po redu Školi folklora u organizaciji Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, u fokusu su bili koreografi koji će naučeno znanje i veštine preneti na igrače u svojim lokalnim kulturno-umetničkim društvima i ansamblima. – Tema ovogodišnje Škole folklora su Igre iz Beograda i okoline. Prvenstveni cilj je da […]

Dušan Velimirović 26.09.2022.
Škola folklora Zajedničkog veća opština Tenja Dalibor Milovančević

Za razliku od prethodnih izdanja, na sedmoj po redu Školi folklora u organizaciji Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, u fokusu su bili koreografi koji će naučeno znanje i veštine preneti na igrače u svojim lokalnim kulturno-umetničkim društvima i ansamblima. - Tema ovogodišnje Škole folklora su Igre iz Beograda i okoline. Prvenstveni cilj je da bude namenjena koreografima koji vode naše lokalne KUD-ove i onima koji bi to možda u budućnosti mogli da postanu. Zbog toga je broj učesnika na neki način ograničen, ali mi smo planirali da u ova dva dana bude do 40 polaznika seminara. U Tenji i Vukovaru su bili isti učesnici, ali nisu svi mogli da učestvuju oba dana. Polaznici Škole folklora ZVO-a dolaze sa područja delovanja ove institucije, odnosno sa područja Baranje, Slavonije i zapadnog Srema. Učesnici će odraditi desetak igara koje će kasnije moći primenjivati u matičnim KUD-ovima i znanje koje su stekli ovde kasnije prenositi na igrače – pojašnjava predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić. Uz Vukovar koji je bio domaćin i prethodnih godina, u nedelju je seminar održan i u Tenji gde je domaćin bilo lokalno Srpsko kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava”. - Ponudili smo se da budemo domaćini kako bismo pokazali koliko imamo kapaciteta. Organizacija nije bila problem jer smo sve radili u dogovoru sa Zajedničkim većem opština. Trenutno naš KUD ima tridesetak članova, a danas nas predstavljaju dve učesnice. U kulturno-umetničkom društvu „Sveti Sava“ deluju dve sekcije – folklorna i vezilje. Pokušavamo da privučemo decu što nam je trenutno najveći problem. Imamo samo stariju grupu pa se fokusiramo na to da folklor približimo i deci. Mislim da će ovakav seminar privući igrače jer će ljudi iz sela videti da se nešto dogodilo kod nas, da se trudimo, da pokušavamo, da radimo i da opstajemo iako smo mala sredina i ima nas malo – sa optimizmom priča sekretar SKUD-a „Sveti Sava” iz Tenje Zorana Vuksanović.

Ove godine na repertoaru bile igre iz Šumadije

Ovogodišnji edukator bio je iskusni profesionalni igrač i folklorni pevač Ansambla „Kolo” iz Beograda Dalibor Milovančević. - U dogovoru sa organizatorom ovog seminara i edukacije došli smo do potrebe da obrađujemo okolinu Beograda, odnosno jedan širi deo Šumadije. Šumadija je veliko geografsko područje, ali smo mi odabrali da budu samo igre iz Posavine, Podunavlja i igre sa Kosmaja jer su to specifične igre za Šumadiju. Te igre su jako lake za igru, odnosno lake u smislu poletnosti i kada se gleda „na oko”, ali su za igru mnogo teške. Smatram, kao i organizatori, da je ovo osnova za dalji rad i bavljenje ovom narodnom igrom. Ovo su igrači koji imaju iskustva i jako su dobri, a važno je da prihvataju korekcije, odnosno nove korake koje im pokazujem. Cilj ove edukacije je što veće osposobljavanje mladih da nastave da rade sa svojim ansamblima gde jesu i da ovo znanje koje ovde steknu pokažu mlađim naraštajima koji dolaze i ostaju iza jer ko će čuvati narodnu tradiciju ako ne igrači koji se bave ovom umetnošću – zadovoljan je pokazanim interesovanjem koreografa Milovančević. [caption id="attachment_11312" align="aligncenter" width="800"]Škola folklora Zajedničkog veća opština Vukovar U subotu je održana radionica u Vukovaru.
Foto: ANI SKD Prosvjeta[/caption] Ovakvi događaji mnogo znače koreografima i igračima koji na taj način oplemenjuju svoje znanje, a i prilika je da se podruže sa kolegama iz drugih društava. - S obzirom na to da već dugo dolazim na seminare i da sam već radila neke igre iz Šumadije, mogu reći da imam predznanja, ali svakako da su igre iz Beograda nešto novo za nas, drugačiji su koraci, muzika i odigravanje. Kako je gospodin Milovančević nama prenosio to znanje, ja ću se potruditi da prenesem svojoj deci u Jagodnjaku. Svaka igra se razlikuje od mesta do mesta pa tako i ovo. Ovde postoji mnogo različitih igara – tvrdi Dragana Vujaklija iz jagodnjačkog pododbora SKD „Prosvjeta”. Sa Draganom se slaže i njena koleginica Dajana Smiljanić iz Silaša koja igra za SKUD „Sveti Sava” iz Tenje. - Koraci su mnogo pročišćeniji i mnogo toga smo naučili što možemo kasnije da primenimo. U našem društvu imamo organizovane grupe u kojima zajedno vežbamo sa koreografom i pokušavamo da što više naučenih koraka pročistimo i primenimo – kaže Dajana. Škola folklora Zajedničkog veća opština održana je pod pokroviteljstvom Saveza za nacionalne manjine Republike Hrvatske. *Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.