Manastirska idila savršeno okruženje za vanškolske aktivnosti

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja započela je u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini, a deca će imati priliku da nauče tehnike koje ne uče u redovnom školskom programu.

Dušan Velimirović 31.08.2022.
Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i pojanja dalj planina

Već četvrtu godinu za redom Zajedničko veće opština, odnosno Odbor za obrazovanje organizuje Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i pojanja. Ukupno 50 dece iz tri vukovarske škole: „Nikola Andrić“, „Siniša Glavašević“ i „Dragutin Tadijanović“ zajedno sa drugarima iz osnovnih škola „Jagodnjak“, „Dalj“ i „Borovo“ provode dane okruženi zelenilom manastira Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini. Škola je započela u nedelju 28. avgusta, a traje do subote 3. septembra.

- Ova škola mahom okuplja učenike koji pohađaju versku nastavu. Sve je podređeno zajedničkom životu. Za hrišćane centar bogosluženja jeste liturgija kojom počinjemo svaki dan. Đaci uče da je Crkva zajednica Boga i čoveka, a samim tim i da oni grade zdrav odnos prema Crkvi, Bogu, prijateljima i bližnjima. To je ono što treba da ponesu sa sobom kako bi naredne generacije mogle da uče od njih, kao što smo mi učili od prethodnih. Odnos dece prema učenju je dosta korektan i oni se raduju što su ovde, što mogu da se druže i zbog toga što mogu da primene ono što su naučili u školskim klupama – objašnjava veroučitelj protonamesnik Goran Todorović.

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i pojanja dalj planina

Deca će kroz sedam dana učenja imati priliku da nauče osnove lepog pisanja, ikonopisanja i pojanja, a svaki dan im je ispunjen i sportskim aktivnostima poput odbojke, fudbala i ovogodišnjeg noviteta – karatea.

- Na veliku radost svih onih koji su bili i pređašnjih godina i preneli im utiske kako je ovde lepo i stvarno se mnogo toga nauči, ove godine se pozivu odazvalo 50 dece. Istakli smo i plan nastave po danima tako da znaju kad imaju koju aktivnost. Trudimo se da svakoga dana predavanje na neformalan način iz književnosti održi neko od profesora srpskog jezika. Sve to deca već uče u školi, a učiće i u srednjoj, ali želimo da im na neformalan način približimo Nemanjiće i njihovu kulturu i tradiciju. Program je sveobuhvatan i završava večernjom službom. Završna svečanost biće u subotu kada će pokazati svoje najbolje kaligrafske radove, najlepše oslikane ikone i sve ono drugo što su naučili ovde – priča o programu školska nadzornica-savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević.

Postoji mnogo talentovane dece

Kaligrafija je tehnika lepog pisanja i vodi poreklo iz Kine. Obično je ukrašavala stare srednjovekovne knjige. U letnjoj školi, đaci će imati priliku naučiti ukrašavati ćirilična slova, posebno na ikonama koje će sami izrađivati.

- Htela sam da im pokažem kako se slikaju ikone, kad dođu u crkvu da imaju predznanje šta one predstavljaju i zašto su nam važne. Krenuli smo od podslikavanja i skiciranja. Pokušaćemo da na ikonama primenimo kaligrafiju, odnosno krasopisna slova. Ima talentovane dece, iznenađujuće dobre. Čak su neki prošlogodišnji učesnici tražili da dođu i ove godine jer ih to zainteresovalo što mi je veoma drago. Deca ne uče ikonopisanje u redovnom školskom programu iz likovne kulture, mada sam kao veroučiteljica u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović imala priliku da s njima porazgovaram o tome pa smo imali neke radionice kroz koje sam ih pripremala za ovu radionicu – kaže voditeljka programa zadužena za ikonopisanje i kaligrafiju Suzana Vignjević.

Ovo je još jedan u nizu projekata Zajedničkog veća opština koje ulaže veoma značajna sredstva u rad sa decom.

- Ovaj projekat provodimo radi naših učenika i želimo da im pružimo dodatno obrazovanje i da im razvijemo ljubav prema srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Na ovaj način možda i pronađemo neke talentovane učenike koji su skloni lepom pisanju, zainteresujemo mlade da počnu istraživati i baviti se kaligrafijom, ali ovo je pre svega lepo druženje u manastiru i lepo provedeno vreme sa aktivnostima koje definitivno doprinose očuvanju kulturnog i verskog identiteta naših učenika i naše zajednice – pojašnjava predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i pojanja dalj planina

Učenici koji su prošle godine pohađali radionice, posetili su Beograd gde su se upoznali sa radom srpskih institucija. Upravo iz tog razloga, juče su školu posetili direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo kao i narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić.

- Zadovoljstvo mi je što sam zajedno sa mojim kolegom Duškom Ćutilom ponovo ovde u Dalj planini i što možemo da uživamo sa decom ovde u sklopu manastira. Našu srpsku decu sa ovih prostora ćemo u narednom periodu nagraditi budući da smo čuli da su bili vredni na ovom kampu i svakako ćemo organizovati posete gradovima u Republici Srbiji i nadam se da ćemo uspeti organizovati izložbu za one koji budu najbolji na ovom kampu – priča Sanja Lakić koja se zajedno sa Duškom Ćutilom, Dejanom Drakulićem i decom koja pohađaju školu isprobala u kaligrafskom umeću.

Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja finansira Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.