Maša Popović predstavljaće mlade trpinjske šahiste u Splitu

U Županji je 4. aprila odigrana završnica kvalifikacija „Plazma – sportskih igara mladih” na kom su učestvovali i šahisti Šah kluba „Trpinja”.

Slavko Bubalo 08.04.2023.
Maša Popović i Anja Dokmanović šah Trpinja

Na završnom turniru kvalifikacija u Županji Šah klub „Trpinja” ostvario je dobre rezultate, a na „Plazma sportske igre mladih” koje će biti održane u avgustu u Splitu na kraju se plasirala Maša Popović koja je igrala u grupi devojčica do 11 godina.

- Najpre su održana polufinala u Trpinji, Vinkovcima i Županji. Igralo se u 4 grupe, muški i ženski igrači do 11 godina i muški i ženski igrači do 15 godina. U Trpinji su igrali svi naši predstavnici, a sa nama su igrali i gosti iz Vukovara. U grupi do jedanaest godina na finale u Županju plasirale su se Anja Dokmanović, Elena Maširević i Teodora Vukajlović, a Maša Popović išla je kao zamena jer je Elena bila bolesna. Od muških do 11 godina dalje se probio Ognjen Popović, do 15 godina Ana Jovanović i od muških do 15 godina Mihajlo Dokmanović. U Županji se igralo finale za ta tri šahovska središta nakon koga prvi iz svake grupe odlaze na „Plazma – sportske igare mladih” u Split. Na tom finalnom turniru najbolje su prošle Maša Popović koja je osvojila prvo i Anja Dokmanović koja je uz isti broj poena osvojila drugo mesto. Plasman ne zavisi samo od rezultata nego i od drugih kriterijuma koje određuju sudije – objašnjava trener ŠK Trpinja Aleksandar Mudrinić.

To praktično znači da na igre u Split odlazi Maša Popović, a Anja Dokmanović će biti rezerva u slučaju da Maša iz nekog razloga bude sprečena. Zanimljivo je i to što je na turnir u Županju Maša išla kao zamena, ali je ipak uspela da osvoji prvo mesto, što je za Šah klub Trpinja veliki rezultat.

„Plazma - sportske igre mladih” održavaju se već 27 godina u svim sportovima. Predviđeno je da iz svake županije u jednoj grupi ide po jedan predstavnik. Zamisao je da se na igrama okupe deca iz cele države. Hrvatski šahovski savez finansira put i za dete i za pratnju.

– Igrala sam pet partija, a najteži protivnik bila mi je Anja dok sam ostale protivnice relativno lako pobedila. Radujem se što ću učestvovati na turniru u Splitu. Ne znam kakvi će biti rezultati, ali ću se potruditi da prođem što bolje. Šahom se bavim godinu i tri meseca, a čim sam se u njemu oprobala zavolela sam ga od tada redovno vežbam i igram – kaže skromno Maša.

Da sa Anjom baš nije lako igrati proverili smo na licu mesta. Naime, tokom razgovora u redakciji njih dve odigrale su dve partije. Prvu je dobila Maša, a Anja je odmah zatražila revanš iz koga je ona izašla kao pobednik.

- Ja sam šah učila od svog dede koji je i šahovski sudija, a u klubu sam od prvog dana isto kao i Maša i šah jako volim – objašnjava kroz osmeh Anja.

Zanimljivo je da je šah u Trpinji, bar kada su deca u pitanju, veoma masovan sport. U klubu trenira 35 devojčica i dečaka, a svakim danom ih je sve više. Rad je organizovan u više grupa i sa decom se radi i grupno i individualno. Što se podrške tiče u klubu su na podršci zahvalni pre svega roditeljima dece, ali i Opštini Trpinja koja rad u klubu osim moralno podržava i finansijski.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.