Međunarodni dan žena sa sela svečano proslavljen u Banovcima

Okupljanjem udruženja žena sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije i ove godine je organizovao proslavu Međunarodnog praznika posvećenog ženama koje žive i rade u ruralnim sredinama.

Slavko Bubalo 16.10.2023.
žene sa sela udruženje

Od 1995. godine u svetu se obeležava Međunarodni dan žena sa sela. Praznik je ustanovljen na Svetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija održanoj u Pekingu, a za datum obeležavanja izabran je 15. oktobar. Baš na taj dan ove godine Aktiv žena Samostalne demokratske srpske stranke Vukovarsko-sremske županije organizovao je proslavu izabravši ovoga puta kao mesto druženja selo Banovci u opštini Nijemci.

Ovo je već deveta godina kako SDSS-ov Aktiv žena okuplja udruženja žena sa područja istoka Hrvatske i zajedno sa njima promoviše život na selu i ohrabruje žene iz ruralnih sredina da se organizuju i pokažu da seoski način života nije ništa manje vredan od načina života žena u gradovima.

- Mi iz Aktiva žena SDSS-a došli smo na ideju, negde 2014. godine, da u okviru našeg aktiva organizujemo ovakve susrete, a ako Bog da nagodinu ćemo to organizovati i deseti jubilarni put. Uopšte nije slučajno što smo se ove godine okupili u Banovcima jer ovde je vrlo aktivno Udruženje žena Banovčanke koje učestvuju na svim manifestacijama koje se održavaju u Vukovarsko-sremskoj županiji. Svi znamo da je ovo selo letos zahvatilo veliko nevreme koje je njegovim stanovnicima nanelo veliku materijalnu štetu i tada su se i žene iz SDSS-a uključile u pružanje pomoći koja je bila organizovana. Ovde smo sada da im ponovo pružimo podršku i da se zabavimo. Drago mi je što su ovde sa nama i žene koje učestvuju u našem projektu Žene sa istoka, da su sa nama žene iz Ostrova, Borova, Markušice, Negoslavaca, Trpinje, čak dva Udruženja žena iz Bobote, Dalja, Ade i prvi put iz Belog Manastira što znači da se proširujemo i na Osječko-baranjsku županiju – priča potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Proslava je organizovana pod šatorom podignutim u porti banovačke crkve Sv. Petke, a Jeckov je uz zahvalnost nadležnom parohu na gostoprimstvu izrazila nadu da ti improvizovani uslovi, hladnije vreme i kiša neće pokvariti dobro raspoloženje i zabavu. Pod šatorom su pomenuta ženska udruženja pripremila štandove na kojima su žene izložile ručne radove, tradicionalna jela, zimnicu, kolače, pića i razne plodove jeseni karakteristične za ove krajeve.

žene sa sela Dragana Jeckov

Dragana Jeckov

- Odaziv žena je odličan i velik zato što mi ženama poklanjamo našu pažnju tokom cele godine, a ne samo na ovaj dan i u okviru našeg projekta Žene sa istoka koji finansira Srpsko narodno veće mi dolazimo u sve naše sredine sa različitim aktivnostima. Da li je reč o edukacijama, radionicama ili kulturnim sadržajima, zavisno od ciljeva koje smo projektom postavili, žene nam pažnju višestruko uzvraćaju i ljubaznošću i privrženošću i to se i te kako oseti – rekla je Jeckov i zaključila porukom povodom njihovog praznika da žene treba da neguju ono što je njihovo od iskona, da budu vredne, savesne, požrtvovane, ali pre svega slobodne.

Žene u Banovcima uglavnom se bave uobičajenim kućnim i seoskim poslovima. U selu nema nikakve industrije ili firmi, pa se živi od poljoprivrede.

- Imamo svoj prostor u kom se okupljamo i uglavnom sa ostalim udruženjima učestvujemo u projektu Žene sa istoka, održavamo razne radionice, malo putujemo, družimo se i tako. Ove godine nismo baš imali mnogo prilika da se družimo jer smo imali nevreme i morali smo da se bavimo saniranjem štete, pa smo okupljanja sveli na jednom nedeljno. Udruženje za sada okuplja dvadeset žena i radimo razne ukrase u dekupaž tehnici, na flašama, pravimo kolače, a bilo je i raznih kulturnih sadržaja. Sve naše članice su jako zadovoljne i srećne jer ipak smo mi malo mesto u kom je taj društveni život oskudan, ali smo kroz tri godine našeg postojanja to donekle popravili – kaže predsednica Udruženja žena Banovčanke Jelena Ralić.

U uvodnom delu predstavnice svih ženskih udruženja su predstavile svoj rad, a zatim su tokom večeri organizovane razne društvene igre poput kvizova, takmičenja u obavljanju radova na pripremi zimnice, nizanju paprika i sl. Bilo je smeha, razonode i naravno muzike, a sve žene koje su se odvažile da se u tome iskušaju dobile su odgovarajuće nagrade koje su obezbedili sponzori.