Milan Trbojević Džeger (1948-2021)

U četvrtak 29. jula u 74. godini preminuo je novinar, osnivač i prvi urednik lista Novosti SNV-a Milan Trbojević Džeger.

Slavko Bubalo 30.07.2021.
Milan Trbojević Džeger

Pre rata devedesetih Trbojević je bio bankarski činovnik u Osijeku, a bio je osnivač i glavni urednik novina Tenja danas, osnivač i prvi rukovodilac oblasnog Pres centra istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i osnivač i glavni urednik prvih srpskih novina nastalih u vreme Mirne reintegracije Novosti 7 dana, koje su kasnije prerasle u Novosti čiji je, takođe, dugi niz godina, on bio glavni i odgovorni urednik.

Kada je potpisan Erdutski sporazum Trbojevića su pozvali da poradi na informisanju u novoformiranoj Oblasti istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem. Redakcija je krenula sa agencijskim vestima koje su distribuisali domaćim i stranim agencijama. Kada je Mirna reintegracija već uzela maha u oblasti koja je već imala dva TV studija i četiri radio stanice razmišljalo se o daljem unapređivanju informisanja, a Milan Trbojević i Oblasni pres centar dali su značajan doprinos u edukaciji i usavršavanju novinara u pomenutim medijima.

Milan Trbojević Džeger

S osnivanjem Zajedničkog veća opština formiran je i list Novosti 7 dana koje su štampane na dva pisma, ćirilici i latinici. Ostalo je istorija.

Milan Trbojević živeo je skromno u svojoj porodičnoj kući u Tenji. Čovek koji je svojim stopama utabao staze brojnim novinarima svoj život je završio ophrvan bolešću, usamljen i zaboravljen. Jedino novinarsko priznanje dobio je na izmaku 1991. godine od TV Novi Sad kada je proglašen za novinara godine, a Zajedničko veće opština, kao pojedincu koji je dao veliki doprinos srpskoj zajednici na istoku Hrvatske, nagradilo ga je plaketom.

Nadimak Džeger stekao je još u ranoj mladosti kao veliki zaljubljenik u muziku Roling Stounsa i njihovog pevača Mika Džegera.

Neka mu je večni pokoj, slava mu i hvala!

Tagovi