Mladi šahisti napunili trpinjski Dom kulture

Šahovski klub „Trpinja” organizovao je u nedelju 25. septembra Memorijalni kadetski turnir „Mlađo, Laf, Miško 2022” na kom je učestvovalo 108 devojčica i dečaka iz 20 klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Mlađo, Laf, Miško 2022” Šah klub Trpinja tekst

Turnir je održan u trpinjskom Domu kulture koji je, na radost organizatora, bio prepun devojčica i dečaka uzrasta od 8 do 12 godina. Ovakav odziv najmlađih šahista pokazuje da ova drevna intelektualna igra ima budućnost jer se među okupljenom decom već naziru novi majstori i velemajstori igre na 64 crno-bela polja.

– Do sada smo ovaj turnir održavali u seniorskoj konkurenciji ali smo ovaj put, zato što u klubu imamo dosta dece, odlučili da organizujemo jedan pravi dečji turnir i mislim da smo u tome uspeli. Naš klub ima veliku tradiciju, nagodinu ćemo proslaviti 50 godina postojanja i rada, a posebnu pažnju posvećujemo radu sa najmlađima čiji broj neprestano raste. Pored dece iz Trpinje okupljamo i decu iz okolnih mesta i rad sa njima nam je jedan od prioriteta jer bez podmlatka je nemoguće zamisliti ne samo budućnost našeg kluba nego i šaha uopšte – kaže predsednik Šahovskog kluba Trpinja Nikola Maširević.

Turnir je bio zaista impozantan i po broju učesnika i po ukupnoj atmosferi koja je vladala u sali. Ozbiljnost sa kojom deca pristupaju igri pokazuje da oni ni u čemu ne zaostaju za svojim starijim kolegama šahistima.

– Ovo je izvrsno i to je pravo bogatstvo jer odavno nismo imali ovako nešto i veoma mi je drago što se to dogodilo ovde u Trpinji koja je sve odlično organizovala. Za nagodinu najavljuju nešto još i veće jer proslavljaju jubilej i verujem da će i to biti jednako uspešno kao i ovaj događaj. U našoj Vukovarsko-sremskoj županiji sa decom se dobro radi u nekoliko klubova – Šahovskom centru „Neksus”, „Slavoncu” iz Gradišta, „Kodiziju” iz Vukovara i ovde u Trpinji i deca ostvaruju jako dobre rezultate – izneo je svoju ocenu glavni arbitar na turniru, Fide sudija iz Novih Jankovaca Anto Majić.

„Mlađo, Laf, Miško 2022” Šah klub Trpinja

Prve šahovske poteze deca najčešće nauče u porodičnom okruženju od svojih očeva ili dedova u šta smo se uverili kroz razgovor sa dvoje učesnika.

– Moj deda igra šah već pedeset godina i ovde u klubu je bio glavni pa sam se na njega ugledao. Sa dedom svakoga dana igram šah, pripremam se za turnire i to mi je zanimljivo jer je deda dobar učitelj. Volim kada pobedim boljeg od sebe, to mi puno znači, jer onda vidim da sam napredovao, a ovakvi turniri su prilika da se svako od nas iskaže – kaže jedanaestogodišnji Mihajlo Dokmanović iz Trpinje.

– Šah volim zato što razvija mozak i što je kao igra zanimljiv. Za šah me zainteresovao moj tata koji je šah isto učio, ali on sam kaže da nije šahista. Šah sam počela da igram sa šest godina, a sada imam sedam i po – priča nam Katarina Maksimović iz Modriče koja kaže da joj je u Trpinji jako lepo.

Deca u Trpinji vole šah

Broj dece koja se okuplja u šahovskoj školi kluba u Trpinji najbolje svedoči o tome koliko je šah u ovom selu popularan. Sa decom dva puta nedeljno radi osamnaestogodišnji Aleksandar Mudrinić.

– Treninzi su pojedinačni i u grupama, a jedan traje oko sat i po vremena. Okupljamo i devojčice i dečake kojih je neznatno više nego devojčica, a o treninzima se dogovaramo kroz viber grupu. Šahovski trening je nešto drugačiji nego kod ostalih sportova. Imamo projektor na kom zadamo pozicije koje deca poslože na svoje šahovske table i onda ih rešavaju. Krenuli smo tako da im objašnjavamo kako se koja figura kreće, a onda smo priču dalje razvijali. Imamo, dakle, vizuelne i praktične treninge kroz primenu naučenog. Gledanje u ekran želimo da smanjimo što je moguće više jer želimo da deca u tih sat i po što manje koriste telefon i ostalu tehnologiju. Sa decom je lakše raditi nego sa starijima jer deca imaju mnogo više motivacije, inspiracije i želje za uspehom – priča Aleksandar.

Da su deca prilično dobri šahisti svedoči i veliki broj odraslih koji su sa zanimanjem pratili pojedine partije. Među njima je bio i internacionalni šahovski majstor Dragan Novaković koji nije krio svoje oduševljenje ovim događajem.

– Jednom rečju, ja sam oduševljen. Kada sam video preko sto klinaca na jednom mestu bio sam šokiran, ali pozitivno. Ne pamtim kada sam ovo video poslednji put, a šahom se bavim već šezdeset godina. Kao klinac bio sam prvak Jugoslavije i mislim da imam pravo kada ovo govorim. Gledao sam nekoliko partija i nisam mogao da verujem da deca uzrasta do 12 godina ovako zrelo igraju – govori Novaković na koga su deca ostavila veoma pozitivan utisak.

Pobednik turnira u kategoriji takmičara do osam godina je David Perić. Drugo mesto zauzeo je Noa Juzbašić, a treći je bio Mateo Damjanović. Najbolje plasirani takmičari iz Trpinje u ovoj kategoriji su Andrej Dimitrovski i Dea Milić.

U kategoriji kadeta do 12 godina najbolji je bio Noa Ferdebar, drugi je bio Dominik Brleković, a treći Zvonimir Buljić. Najbolje plasirani takmičari iz Trpinje u ovoj kategoriji su Mihajlo Dokmanović i Angelina Cvetković.