Modernizacija voznog parka u Eko Dunavu

Komunalno preduzeće Eko Dunav iz Borova od danas je bogatije za novi kamion koji služi za odvoz komunalnog otpada.

Maja Milanović 25.01.2022.
Eko Dunav Borovo

Novi kamion za odvoz komunalnog otpada stigao je 25. januara u dvorište firme Eko Dunav iz Borova, vrednost investicije je 1,4 miliona kuna i finansiran je sredstvima Kohezionog fonda Evropske unije. Navedeni Fond, učestvovao je sa 85% sredstava u finansiranju ovog projekta, a ostatak od 15% platila je Opština Borovo i bez njih ova investicija ne bi bila moguća. Kupovina ovoga kamiona će umnogome olakšati da se poveća stopa odvojenog sakupljenog otpada što znači smanjenje sakupljenog mešanog komunalnog otpada.

- Kamion smećar je u osnovi namenjen za sakupljanje komunalnog otpada, međutim svojom konfiguracijom s njim se odvojeni otpad može i sakupljati. Kupovina ovoga kamiona posebno će opštini dobro doći zbog letnjeg perioda kada se po kantama za otpad pojavljuje dosta oceđene tekućine – rekao nam je Ivan Belošević predstavnik firme Gradatin koja je isporučila vozilo.

Iz Eko Dunava su zadovoljni provedenim aktivnostima u godini koja je iza nas, te se nadaju da je ova investicija tek početak ulaganja i unapređenja njihovog rada.

- Što se tiče prošle, godine s obzirom na to da nas je i pandemija pogodila, mi smo redovno održavali naše aktivnosti koje se odnose na čišćenje i održavanje javnih površina koje nam je osnivač dao na raspolaganje. Sakupljali smo mešani komunalni otpad, upravljali smo reciklažnim dvorištem koje je otvoreno 2019. godine i mogu reći da 2020. i 2021. godina se kreću sa nekom vrednošću od oko 60 tona prikupljenog otpada razne vrste. Planovi su nam da nastavimo dalje obavljati naše svakodnevne aktivnosti i nadamo se da ćemo to uspešno raditi i u godini koja je ispred nas. Iskreno verujemo da će biti prostora za još neku ovakvu kupovinu. Ono što nam je sada preko potrebno je kamion za odvoz glomaznog otpada, za sakupljanje granja i ostalog šuta pa se nadamo da će ministarstvo raspisati sličan konkurs na koji bi mogli da se prijavimo – kaže direktorka Eko Dunava Ljiljana Jakovljević.

Kupovinu kamiona pomogla i Opština Borovo

U kupovini kamiona učestvovala je i Opština Borovo koja je osnivač ovoga komunalnog preduzeća i koja poduzima sve mere za bolji život svojih meštana.

- Program koji smo radili sa Ministarstvom privrede i održivog razvoja i sa Fondom za zaštitu okoline i energetske efikasnosti kao posredničkim telom jeste danas doživeo svoju realizaciju. Mislim da ćemo jačanjem ovih kapaciteta raditi kvalitetnije i da ćemo pružati sigurniju uslugu našim meštanima kada se govori o odvozu otpada. Od prvog dana Opština Borovo vodi računa o održivom raspolaganju otpadom i svim propisima koje nam zakon nameće. Srećan sam i zadovoljan što smo danas imali priliku da realizujemo ovaj projekt i što je novi kamion danas došao u Eko Dunav i nadam se da će služiti narednih desetak ili petnaest godina u najboljem mogućem izdanju – izjavio je načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2021. godine opština Borovo ima 3824 stanovnika, dok trenutno na području Opštine Borovo komunalno preduzeće Eko Dunav obilazi oko 1200 domaćinstava što se tiče sakupljanja mešanog komunalnog otpada.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.