Moravčani čuvaju sećanje na Peru Kvrgića

Dan Pere Kvrgića, koji se održava u znak sećanja na ovog glumca upriličen je prvog decembra u njegovim rodnim Moravicama.

Srbi Hr 05.12.2023.
Dan Pere Kvrgića

Meštani ovog sela u Gorskom kotaru uspostavili su dan u čast doajena hrvatskog glumišta Pere Kvrgića koji je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsku kulturu i umetnost. U sklopu programa prikazane su dve predstave i to „Potraga za Frankopanskim blagom“ u izvođenju Kotar teatra i Gradskog pozorišta Zorin dom iz Karlovca i „Pračovek“ u izvođenju Zakon teatra.

Prisutnima se obratio direktor Kotar teatra Matija Kezele, ističući kako je ovo uspešan početak saradnje ovog jedinog profesionalnog pozorišta u Gorskom kotaru i Mesnog odbora Moravice jer su oba aktera već kroz otvaranje Pozorišne scene Pero Kvrgić u Delnicama i postavljanjem Spomen ploče u Moravicama jasno dali do znanja da neće odustati od obeležavanja počasti Peri Kvrgiću koji je svojim predanim radom i ljubavi prema Gorskom kotaru zadužio ovaj kraj.

Uz prepunu dvoranu na jutarnjoj i večernjoj predstavi prisutnima su se obratili predsednik Mesnog odbora Moravice Milan Mamula i zamenik gradonačelnika Vrbovskog Đorđe Busić koji su izrazili veliku želju da ova manifestacija već iduće godine preraste u tradicionalno dešavanje koje će u Moravicama u više dana okupiti brojne entuzijaste i zaljubljenike u pozorišnu umetnost.

Predsednik MO Moravice Milan Mamula istakao je kako je cela ideja potaknuta od samih meštana Moravica, a Mesni odbor Moravice i Kotar teatar su u zajedničkoj organizaciji uspeli da realizuju prvi dan Pere Kvrgića u Moravicama.

- Organizatori su se zahvalili i Ani Kvrgić, bez čije podrške ovakav dan ne bi imao smisla. Dečji osmesi su nam najveća nagrada koju smo mogli da poželimo. Činjenica da se o održanim predstavama razgovara i nekoliko dana nakon održavanja ovog dešavanjima je najbolji pokazatelj koliko su svi prisutni zadovoljni ponuđenim programom. Brojke od ukupno oko 250 posetilaca od najmlađih do najstarijih sumeštana su respektabilne i nadamo se da će ovaj dan u budućnosti samo rasti i nastaviti se razvijati na zadovoljstvo svih uključenih u organizaciju kao i meštana Moravica i Gorskog kotara - rekao je Mamula.

spomen-ploča Peri Kvrgiću Moravice

Spomen-ploča Peri Kvrgiću u Moravicama

Pero Kvrgić bio je jugoslovenski i hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 1927. godine u Moravicama. Nakon završene nekadašnje zagrebačke Zemaljske glumačke škole i Dramskog studija, glumio je u svim većim hrvatskim pozorištima, kao i na brojnim festivalima. Takođe je imao i mnogo televizijskih i filmskih uloga. Među nagradama koje je osvojio, ističu se nagrada Vladimir Nazor za životno delo, nagrada Dubravko Dujšin, nagrade Grada Zagreba, Grada Dubrovnika, nagradu Sterijinog pozorja itd. Preminuo je 2020. godine u Zagrebu.

Ovu manifestaciju novčano su pomogli Srpski demokratski forum i Primorsko-goranska županija.