„Mostovi prijateljstva“ ponovo povezali mlade

Međunarodni susret dečijih folklornih grupa „Festival mladih Vukovar – Mostovi prijateljstva“ održan je 17. decembra u organizaciji KUD-a „Sloga“.

Mostovi prijateljstva Vukovar

Kulturno umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara koje ove godine proslavlja 101 godinu postojanja i rada uspešno je realizovalo četvrti po redu „Festival mladih Vukovar – Mostovi prijateljstva“.

-Što se tiče našeg rada on je bio kontinuiran svih ovih godina. Ono što mogu reći i što je za pohvalu jeste to da u ovome trenutku imamo dve mlađe grupe po 15 dece, aktivni su i naši veterani, žene i momci koji su nekada igrali, a među njima je i veliki broj onih koji nisu nikada igrali folklor, ali jednostavno su želeli rekreaciju. Naravno tu je naš tamburaški orkestar, kao i etno sekcija koja je zadnjih godina zaista vredna i koja radi mnogo lepih stvari na očuvanju tradicije i kulture – istakao je predsednik KUD-a „Sloga“ iz Vukovara Branislav Bijelić.

Danas broje 90 članova i bez obzira na trenutnu situaciju sa koronavirusom sve planove koje su imali za godinu koja je iza nas uspešno su i realizovali. Kruna njihovog rada jeste ovaj festival gde su prikazali sve ono što su vredno radili tokom čitave godine. U programu su učestvovale sve folklorne sekcije vukovarskog KUD-a „Sloga“, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ Vukovar, Akademsko kulturno umetničko društvo „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem, Milisavom Petkovićem i Aleksandrom Padrov koja se posebno veseli svakom nastupu u svom rodnom gradu.

– Apsolutno je važno da mladi ljudi koji ovde dolaze uče od nas koji prenosimo na njih da se tradicija čuva, da se pamti i da se prenosi sa kolena na koleno, kako je nekada bilo da tako bude i danas. Hvala svima koji su se potrudili da se ovo realizuje i da se održava jer je zaista velika radost susreti svih naših Srba sa svih područja koji su sada u zajednici i koji se rado odazivaju na ovakve manifestacije. Uvek ćemo se rado skupljati i održavati zajedničke nastupe – kaže rođena Vukovarka i solistica KUD-a „Sloga“ Aleksandra Padrov.

Učestvovali i gosti iz Srbije

U programu je učestvovalo i AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada koje okuplja veliki broj članova.

– Još uvek traje interesovanje mladih, uvek imamo lep odaziv igrača. Mi smo studentsko društvo i kod nas dolaze igrači koji su došli u Novi Sad da studiraju, a želeli bi da nastave igranje, oni dođu u prostorije „Sonje Marinković“ koje su na samim fakultetima. Imamo dosta studenata sa strane koji dođu i iz bivših republika, ali i iz cele Srbije – rekao nam je umetnički rukovodilac Ansambla narodnih pesama i igara „Sonja Marinković“ iz Novog Sada Lazar Brkić.

„Festival mladih Vukovar – Mostovi prijateljstva“ projekat je koji je odobren od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.