Motivi Borova zabeleženi objektivom fotografa amatera

Borovska razglednica, tradicionalna manifestacija na kojoj se svojim radovima predstavljaju fotografi amateri, ove godine proslavlja i mali jubilej, desetu godišnjicu održavanja.

Borovska razglednica

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo već 10. godinu zaredom organizuje manifestaciju pod nazivom Borovska razglednica u kojoj sa svojim radovima učestvuju fotografi amateri. Tokom godine učesnici fotografišu borovske motive, a sve u cilju da zabeleže neki trenutak u životu ovog mesta, njegovim ljudima, pejzažima, događajima. Ove godine fotografije su stigle iz foto-aparata 19 učesnika.

– Svake od ovih 10 godina imali smo na desetine učesnika i dosta dobrih fotografija od kojih su neke svoje mesto našle i na naslovnoj strani monografije o Borovu. Učinjenim smo veoma zadovoljni i nadamo se da će ova manifestacija nastaviti da živi i da ćemo na najbolji način promovisati naše mesto kroz teme koje su već godinama iste, a to su ljudi, događaji, priroda, kultura i kulturna baština – kaže predsednik VSNM opštine Borovo i pokretač ove manifestacije Dušan Latas.

Na kraju godine fotografije budu izložene, a prihod koji njihovom prodajom bude sakupljen koristi se za izradu kalendara i u humanitarne svrhe.

– Taj humanitarni deo usmeravali smo prema našim sumeštanima, ali to nije humanitarnog karaktera u punom smislu te reči, to je više način da se nekoga setimo. Nekog od naših sugrađana koji  je u određenom momentu bio ili u problemima ili u nekoj potrebi. Tako smo se ove godine setili porodice Jasne Veselinović koja je, nažalost, tragično izgubila život, a koja je uvek bila sa nama ili kroz dešavanja u našem KUD-u ili kroz neka druga udruženja. Ovo je, dakle, prilika ne za to da prema toj porodici budemo humanitarni nego da ih se prisetimo i da im na taj način poručimo da smo i nadalje zajedno s tom porodicom – poručio je Latas.

Jedna od omiljenih borovskih manifestacija

Pored brojnih drugih manifestacija koje se održavaju u Borovu, Borovska razglednica postala je jedna od onih na kojoj Borovčani učestvuju s posebnim zadovoljstvom i žarom.

– Organizacijom Borovske razglednice Veće srpske nacionalne manjine naše opštine postiglo je pun pogodak i uz dosta entuzijazma podigli su manifestaciju na visok nivo. Već deset godina u prilici smo da vidimo lepe motive Borova na fotografijama koje prikazuju određene trenutke u prirodi, buđenje proleća, snežne pejzaže koje smo sve manje u prilici da gledamo ili radostan događaj u kome učestvuju naša deca ili ljudi i da im se na kraju godine divimo. Što se tiče mog ličnog doprinosa mogu da kažem da fotografišem usput, kada se nađem u prirodi i, onoliko koliko imam osećaja za to, uspevam da uradim nešto fotografija, a bude sreće da jedna ili dve prođu kroz filter naših stručnjaka pa da budu i izložene – priča načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Borovska razglednica U izradi fotografija učestvuju Borovčani svih uzrasta koji su ljubitelji dobre fotografije. Jeda od njih je i četrnaestogodišnja Jovana Mirosavljević. Motiva joj ne nedostaje jer Borovo je smešteno uz Dunav koji celom ovom kraju daje posebnu lepotu.

– Uključila sam se prošle godine, a fotografiju volim od najranijeg detinjstva. Uvek sam nešto fotografisala i imala sam želju da se time bavim i, kada budem starija, da budem fotograf. Najviše me privlači Dunav, zalasci sunca i životinje kojih i kod kuće imam dosta – kaže Jovana, a dokaz njene uspešnosti je i broj sviđanja ispod njene fotografije objavljene na Fejsbuku na osnovu čega je i nagrađena.

Program su svojim nastupima upotpunili mladi harmonikaši i članovi Tamburaške sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ uz svoje vršnjake iz Osijeka kojima borovski KUD pomaže da savladaju prve tamburaške korake. Svim učesnicima i zaslužnim institucijama i pojedincima na kraju programa podeljene su zahvalnice.