Na 77. godišnjici Batinske bitke „nestale“ lente sa svih venaca osim jednog

Na platou ispred Muzeja Batinske bitke i ove su godine brojne delegacije prisustvovale obeležavanju Batinske bitke.

Batinska bitka

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira i ove je godine 20. novembra povodom obeležavanja 77. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje položilo vence na spomenike i spomen obeležja na području Bolmana, Šećerane, Branjinog Vrha, Belog Manastira i Batine. Venci su tradicionalno položeni na spomeniku palim borcima Bolmanske bitke, raskršće kod Bolmana, spomeniku palim borcima za oslobođenje Baranje, park u Šećerani, spomeniku palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, Branjin Vrh, spomeniku palim borcima Crvene armije, Trg slobode, Beli Manastir, spomeniku na Partizanskom groblju, Beli Manastir, a centralna manifestacija održana je na spomeniku palim borcima Crvene armije „Pobjeda”, Batina.

Podsetimo, nakon velike vojne operacije poznate kao Batinska bitka koju su rame uz rame izvele snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u novembru 1944. godine oslobođena je Baranja. Za nešto više od dve nedelje, koliko je Batinska bitka trajala, u taj nebeski stroj besmrtnika upisano je 2.175 imena, 788 jugoslovenskih i 1.387 sovjetskih boraca koji su dali svoje živote u herojskoj borbi koja je Baranji donela slobodu i dostojanstven život.

Na platou ispred Muzeja Batinske bitke i ove su godine brojne delegacije prisustvovale obeležavanju Batinske bitke. Svečano i u miru predstavnici delegacija poput ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj, generalnog konzulata Republike Srbije u Hrvatskoj, Zajedničkog veća opština iz Vukovara, Osiječko-baranjske županije, Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, delegacije SUBNOR-a Autonomne pokrajine Vojvodine položili su vence i evocirali uspomenu na jednu od najvećih, najtežih i najznačajnijih operacija na prostoru nekadašnje države.

Ovogodišnje obeležavanje 77. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje obeležila su dva događaja, jedan prijatan i jedan sramotan. Prema rečima predsednika Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira Nikole Opačića na spomeniku palim borcima Crvene armije „Pobjeda” u Batini delegacija fudbalskog saveza Ruske federacije položila je venac a to se, kako se pretpostavlja, dogodilo uoči nedavno odigrane fudbalske utakmice između nacionalnih reprezentacija Hrvatske i Rusije.

– To je bilo veoma prijatno i ugodno iznenađenje za sve nas, ali ono što nije bilo ugodno jeste da nakon polaganja venaca, sutradan, dakle ni nakon 24 sata, na deset venaca više nije bilo nijedne lente, sem na vencu koji je položila delegacija fudbalskog saveza Ruske federacije što je zanimljivo. To je nešto što se na celom području Baranje dogodilo prvi put, i ne znam što bi na to čovek mogao reći. Mi ćemo taj nemili događaj svakako prijaviti merodavnim institucijama – rekao je Opačić.