Na Dan Pobede setili se stradalih u Drugom svetskom ratu

Povodom Dana pobede devetog maja položeni su venci na spomen-obeležju u Borovu naselju i spomen-kosturnici u Vukovaru.

Dan pobede vukovar

Vence su u položile delegacije Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara, Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar.

Ove godine zbog zdravstvenih mera nije bilo velikog obeležavanja svečanosti koja se proslavlja i kao Dan Evrope, ali sećanje je održano u skladu sa dozvoljenim mogućnostima.

– Mislim da je naša osnovna dužnost da se setimo onih koji su položili svoje živote za slobodu Evrope u borbi protiv nacista i fašista. U današnjim okolnostima, s obzirom na situaciju oko koronavirusa, setili smo se onih koji su dali svoje živote, ono najvrednije što su imali, za slobodu svih nas – priča predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i član SABA grada Vukovara Dejan Drakulić.

Proslava kapitulacije Trećeg rajha

Sovjetski maršal Georgij Žukov ratifikovao je u ime savezničkih snaga kapitulaciju Trećeg rajha koju je dan ranije potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel nakon što su sovjetske snage ušle u Berlin 9. maja (po moskovskom vremenu) pre 75 godina.

– Zna se da su Rusi prvi ušli u Berlin, upravo zato i slavimo Dan pobede. Veliki broj ljudi je krenuo iz dalekih krajeva nošen idejom o slobodi. Mi kao Savez antifašističkih boraca i antifašista smo obeležili ovaj dan bez neke zvanične organizacije s obzirom na epidemiološku situaciju. Pridružili su nam se svi oni koji svake godine dolaze pa i predstavnici ruske ambasade, a mi smo ih dočekali kao domaćini – kaže Drakulić.

Spomenik u Borovu naselju podignut je u čast boraca Jugoslovenske i Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje ovog mesta od 8. do 12. aprila 1944. godine, a podigli su ga radnici tadašnjeg kombinata „Borovo“. U vukovarskoj spomen-kosturnici sahranjeni su ostaci 388 žrtava koji su preneseni sa spomen-područja „Dudik“, 155 boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 borca Crvene armije poginulih osmog i devetog decembra 1944. godine u desantu na Dunavu i borbama za oslobođenje Vukovara.

Dan pobede vukovar

– Ovakva obeležavanja imaju različite odjeke u javnosti. Dešavalo se ranijih godina da nepoznati počinioci zapale cveće. Ne znamo da li su to uradili pojedinci ili manje marginalne grupe, ali to definitivno donosi određenu poruku – zaključuje Dejan Drakulić.

Među prisutnima na polaganju venaca bili su saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, predsednik GO SDSS Vukovar Srđan Kolar, predsednik VSNM-a Vukovar Dejan Drakulić, generalni sekretar SDSS-a Danko Nikolić, dožupan vukovarsko-sremski Đorđe Ćurčić, sekretar ZVO-a Vinko Lazić i predstavnici ruske ambasade u RH.

Obeleženo širom Hrvatske

Osim u Vukovaru, Dan pobede obeležen je i u Batini, Bolmanu, Belom Manastiru, Zagrebu, Pakracu, Moravicama, Gračacu, Mazinu, Zrmanji i Osretcima. Na Grobnici narodnih heroja u Zagrebu vence su položili predstavnik SDSS-a Saša Milošević, Radničke Fronte Katarina Peović i David Bilić te Nove Ljevice Rada Borić.

Istoga dana održana je i radna akcija čišćenja terena kraj Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna na Petrovoj Gori.