Na „Đoli“ stvaralo više od trideset slikara

Tradicionalno okupljanje likovnih umetnika „Đola 2019“ u Dardi održano je po 16. put u organizaciji tamošnjeg pododbora SKD „Prosvjeta“ i likovne radionice „Petar Dobrović“.

Srbi Hr 04.10.2019.
„Đola 2019“

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Đola 2019“ na tokom dva dana učestvovalo je preko trideset slikara iz Novog Sada, Vrbasa, Zagreba, Osijeka, Slatine, B. Manastira, Batine, Darde itd.

Učesnici su bili akademski, afirmisani amaterski slikari, studenti, te učenici osnovnih i srednjih škola koji su doprineli da tokom trajanja kolonije u umetničkom fondu iza sebe ostave zaista reprezentativne radove.

Koloniju je zvanično otvorio predsednik Prosvjetinog pododbora iz Darde Mirko Marković, nakon čega su učesnici imali priliku da pogledaju i izložbu slika sa prijašnjeg, petnaestog, saziva o kojem je nešto više govorio kritičar umetnosti profesor Pero Matić. Održan je i kratak kulturni program u kom je stihove „Stari orah“ govorila Ljeposava Grubor.

Prvog dana kolonije organizovan je i okrugli stol na temu „Slikarstvo Julija Knifera”, na kojem je o njegovom umetničkom radu govorila Kristina D. Vetengl.

Tokom dva dana rada nastalo je preko pedeset umetničkih dela, čime je, ionako obiman fundus umetničkih radova obogaćen novim delima. Oko organizacije i sveukupnog rada kolonije pobrinula se voditeljka likovne radionice Rada Marković.