Na petu godišnjicu postojanja odabrali krsnu slavu

Ivanjdanski susreti u Belom Manastiru okupili četiri kulturno-umetnička društva iz Srbije, Rumunije, BiH i Hrvatske.

Slavko Bubalo 08.07.2024.

Program ovogodišnjih Ivanjdanskih susreta u Belom Manastiru održan je 6. jula i okupio je četiri kulturno-umetnička društva. Domaćini, Čuvari kulture baranjskih Srba, odabrali su za svoju krsnu slavu Rođenje Svetog Jovana preteče pa je uoči početka samog programa Osečkopoljski i baranjski vladika Heruvim, uz sasluženje nekoliko sveštenika eparhije, osveštao slavski kolač i koljivo, a potom učesnicima i posetiocima manifestacije poželeo uspešan program i dobru zabavu.

- S obzirom da ansambl postoji već pet godina odlučili smo da za slavu uzmemo Rođenje Svetog Jovana preteče i večeras je sve bilo u tom svečarskom tonu. Došli su nam gosti iz Srpskog Semartona u Rumuniji, KUD „Čajavec“ iz Banja Luke i KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca kod Lazarevca. Sa svima njima imamo jednu lepu i prijateljsku saradnju, a sa gostima iz Rumunije smo se pre dve godine i pobratimili. Gostovanje kod njih bilo je zaista lepo, druženje i srdačnost kojom smo bili počašćeni pamtimo kao jednu lepu uspomenu i oni su naši redovni gosti – istakla je predsednica Čuvara kulture baranjskih Srba Svetlana Žarković.

I gosti iz Rumunije imaju jednaka osećanja i iskustva kada je u pitanju saradnja i druženje sa Belomanastircima.

- Ovde smo bili prvi put 2019. godine i tako smo počeli saradnju, a 2022. smo se i pobratimili. I oni dolaze redovno kod nas u avgustu kada mi imamo Međunarodni festival folklora. Naše društvo osnovano je 2009. godine i nosi ime majke Dositeja Obradovića koja se zvala Kruna Paunkić. Ona je rođena i sahranjena u našem selu i mi brinemo o njenom grobu. Naše mesto danas broji 1800 stanovnika od kojih je samo 250 Srba, dok je pre 50 godina to bilo čisto srpsko selo. Ipak, u rad našeg društva uključeni su svi, i Srbi i Rumuni i Mađari. Imamo 50 aktivnih članova raspoređenih u više grupa. Rumuni veoma vole srpski folklor jer su odvajkada pratili, a i danas prate programe jugoslovenske i srpske televizije pa su navikli na našu kulturu i veoma vole naše nošnje tako da se rado uključuju u rad našeg društva – objašnjava Vesna Čolaković, umetnički rukovodilac KUD-a „Kruna“ iz Srpskog Semartona u Rumuniji.

Gosti iz Lazarevca saradnju sa Čuvarima uspostavili su pre nekoliko godina i odmah je među njima uspostavljena jedna prijateljska veza i međusobno uvažavanje.

- Svideli su nam se već prilikom prvog kontakta i želimo da dalje razvijamo našu saradnju. Naše društvo postoji od 1957. godine uz kraće prekide, ali od 1998. godine radimo u kontinuitetu. Imamo oko 200 članova i negujemo igre iz cele Srbije pa čak i sa većeg prostora, radimo u nekoliko sekcija. Najbrojnija je igračka, a imamo šest ansambala od školice folklora do veterana i imamo i muzičku i dramsku sekciju i pokušavamo da radimo u svim sferama kulture. Nastupali smo širom Evrope i svuda smo ostavili dobar utisak – kaže umetnički rukovodilac KUD-a „Diša Đurđević“ iz Lazarevca Branko Stevanović.

Osim folkloraša nastupio je i student harmonike Momčilo Laketa koji je na ovom instrumentu odsvirao nekoliko kompozicija. Program je održan u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.