Na teritoriji Opštine Trpinja sve više dece

Početkom 2021. godine došlo je do otvaranja dva nova objekta na području Opštine Trpinja u kojima se provodi vaspitno-obrazovni rad sa decom do polaska u školu.

Dok se većina opština sa istoka Hrvatske bori sa sve manjim brojem stanovništva, iseljavanjem mladih ljudi u inostranstvo i veoma malim brojem dece u školskim razredima, Opština Trpinja takođe beleži pad broja stanovništva, ali broj dece u vrtiću je najveći do sada. Centralni Vrtić „Liliput“ Trpinja nalazi se u Boboti, ali imaju i dva područna vrtića u Trpinji i Bršadinu. Početkom 2021. godine otvorena su dva potpuno nova objekta u Boboti i Trpinji što je veoma podiglo kvalitetu obrazovanja dece na viši nivo.

– Ove smo godine na našu radost otvorili još jednu grupu u Trpinji jer je postojao veliki interes roditelja, tako da za sada imamo oko 113 dece što je najveći broj dece do sada obuhvaćen predškolskim vaspitanjem na području naše opštine. Ovde u centralnom vrtiću u Boboti imamo dve mešovite grupe, jasličku od prve do treće godine u kojoj imamo 15 dece i grupu od tri godine do polaska u školu i tu imamo trenutno 30. To je definitivno veći broj dece nego što smo imali pre, trudili smo se da zadovoljimo potrebe roditelja. Imamo i dosta dece koji su na celodnevnom boravku, znači da su roditelji ovde, neki od njih su i zaposleni pa im je potreban taj celodnevni boravak– izjavila je dugogodišnja direktorka Dečijeg vrtića Liliput Trpinja Vesna Pavić.

Sa većim brojem dece i otvaranje novih radnih mesta

Direktorka ističe kako je posebno veći interes ove godine bio u područnom vrtiću u Trpinji gde su morali da otvore još jednu vrtićku grupu uz saglasnost Ministarstva i Županijske kancelarije za vaspitanje i obrazovanje iz Vinkovaca. Sa sve većim brojem dece u vrtićima javlja se i potreba za novim radnim mestima i zaposlenjem, tako da su se neke vaspitačice posle studiranja u Srbiji ipak vratile u svoj rodni kraj.

– Studirala sam u Novom Sadu, nakon čega sam se vratila kući u Vukovar i pružila mi se mogućnost da se zaposlim u ovom vrtiću. Za sada bih ostala ovde, zadovoljna sam poslom, imamo dece i nove grupe u vrtiću, perspektivno je, tako da se nadam svojoj budućnosti ovde – kaže teta u jasličkoj grupi Jelena Popović.

Njena radna kolegica takođe je među mlađim zaposlenim vaspitačicama.

– Takođe sam studirala u Srbiji, ali me život ipak vratio ovde. Tu mi je porodica, zajednica, tu sam navikla i ništa nije upućivalo na to da ću ostati u Srbiji, iako je bilo divno iskustvo studirati u svojoj matičnoj zemlji. Zadovoljna sam svojim poslom, dobro mi je radno okruženje i imamo privilegiju da radimo u novom objektu – dodaje Marija Andrijin.

U cilju što kvalitetnijeg vaspitanja dece Vrtić „Liliput“ Trpinja prijavljuje se na različite projekte kako bi dobijenim sredstvima deci i vaspitačicama osigurali bolje uslove za rad. Jedan od njih bio je i HEP-ov projekat „Svetlo na zajedničkom putu“ putem kojeg je vrtić u Boboti bogatiji za kolica za decu jasličke grupe.

vrtić bobota tekst (1)

– Čuli smo i videli da je otvoren HEP-ov projekat za donacije i između velikog broja prijavljenih, na našu radost mi smo prošli. Aplicirali smo za dečija kolica za šestero dece, deca su jako srećna i tetama puno znači kada mogu češće da ih izvode u šetnju kako bi deca boravila na svežem vazduhu. Vrednost projekta je bila nešto manja od 12.000 kuna – kaže direktorka Pavić.

Direktorka dodaje kako je u razgovoru sa njihovim osnivačem, Opštinom Trpinjom, saznala da je u planu izgradnja i područnog vrtića u Bršadinu u kojem se do sada vaspitavanje dece prvodi u mešovitoj grupi za decu od 3 godine pa do polaska u školu.