Nagrađen rad i trud mladih bršadinskih folkloraša

Kulturno-umetničko društvo Vaso Đurđević iz Bršadina aktivno je decenijama, a svoj rad usmerilo je uglavnom na folklornu sekciju.

Srđan Sekulić 20.10.2022.
Kulturno-umetničko društvo Vaso Đurđević iz Bršadina

Kroz organizaciju različitih programa i kroz gostovanja u drugim sredinama Bršadin je zbog rada ovog kulturno-umetničkog društva prepoznatljiv i među drugim aktivistima i organizacijama koje se bave ovakvim vidom kulture. Danas folklorna sekcija KUD-a Vaso Đurđević deluje u dve grupe, a u obe su zastupljena deca.

- Kulturno-umetničko društvo Vaso Đurđević ima ukupno četrdesetak igrača koji su raspoređeni u dve grupe, od čega mlađa ima negde oko 16-17 igrača, dok je ostatak u starijoj grupi koja je nešto brojnija. Mlađa folklorna grupa zastupa igrače do 12 godina, starija obuhvata one između 12 i 15 godina starosti – ističe predsednik KUD-a Vaso Đurđević Jovica Tanasić.

Mlađu grupu vodi Dragana Samardžija, a stariju Bojan Maslarević. U ovom momentu mlađa ima dve standardne koreografije i treću koja se uvežbava. Koreografija Srbija se trenutno vežba i nije još za javno predstavljanje, a nastupaju sa druge dve - Belicom i Levačom.

- Mogu da kažem da smo dobro pokriveni sa nošnjama s obzirom na uzrast i koreografije koje radimo. Prošle godine smo imali prenamenu sredstava i to smo iskoristili da kupimo nošnju ili da je obnovimo kao što je npr. slučaj za igre iz Leskovca. Ukupno imamo tri seta nošnji za koreografije Srbija, Leskovac i Pčinja što se tiče starije grupe, a kada je mlađa grupa u pitanju oni imaju nošnje za koreografije Srbija i Slavonija – naglašava Tanasić.

Kulturno-umetničko društvo iz Bršadina uglavnom se finansira iz redovnih donacija opštine Trpinja, nešto je sredstava dobijeno i od strane Vukovarsko-sremske županije, a u značajnom finansiranju programa učestvuje i lokalni pododbor SKD „Prosvjeta“.

- Interes u selu za folklor i uopšte za rad ovog društva je na zavidnom nivou. Tako npr. u starijoj grupi imamo najviše muške dece u odnosu na druga društva u okolini što je jedan od vodećih problema u lokalnim folklornim grupama kulturno-umetničkih društava - kaže Tanasić.

Novi opanci za nove koreografije

Svoje probe članovi folklornih grupa u Bršadinu održavaju u lokalnom Domu kulture u Bršadinu gde se održavaju i domaći nastupi koji se u periodu toplijeg i lepšeg vremena održavaju i na obližnjoj letnjoj pozornici. Sa sredstvima kojima raspolažu vrlo često nisu u mogućnosti da obezbede sve potrebne uslove tako da im je svaki vid pomoći uvek dobrodošao, a jednu takvu dobili su poslednjih dana.

- Zahvaljujemo se Generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Aleksandru Nakiću na donaciji 20 pari opanaka, to je nešto što nam je iskreno i nedostajalo, a u nekom direktnom kontaktu sa njim preneli smo mu šta nam tačno treba. Za nas je ovo jedna dobra i vredna donacija jer upravo u ovom periodu imamo nekoliko nastupa kada će naša deca igrati u novim opancima – istakao je Tanasić.

- Letos sam bio ovde na smotri folklora u Bršadinu gde sam imao priliku da sretnem i neke moje prijatelje iz Novog Sada. Smotra je bila vrlo uspešna i organizovana na jednom visokom nivou. Tada smo napravili prve kontakte sa kulturno-umetničkim društvom Vaso Đurđević iz Bršadina i danas smo im donirali 20 pari opanaka koji su za njihove najmlađe kategorije. Ovo je prvi takav gest od mojih prijatelja iz Srbije koji su donirali ovu opremu, a usmeren prema nekom kulturno-umetničkom društvu. Takođe, obezbeđeni su opanci i za kulturno-umetnička društva u Borovu i Trpinji – zaključio je Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.