Napreduje izgradnja kuće baranjskog kulena

Pored svojih prirodnih lepota koje Baranju, kao region na istoku Hrvatske, svrstavaju u top destinaciju kontinentalnog turizma, ona je nadaleko poznata i po gastronomiji. Kada je ta grana u pitanju jedan od najreprezentativnijih proizvoda svakako je vrhunski kulen.

kuća baranjskog kulena

Već pet godina, odnosno od 2015. godine, baranjski kulen nosi i plavu EU markicu zaštićenog geografskog porekla kojom je označeno tek nekoliko autohtonih proizvoda iz Hrvatske. U Baranji čak postoji i selo kulena, Jagodnjak, na čiju se manifestaciju pod nazivom „Kulenijada“ iz godine u godinu okuplja stotine kako domaćih tako i inostranih proizvođača kulena.

Zbog svega navedenog sjajnu priču oko proizvodnje kulena u Baranji gradski oci Belog Manastira odlučili su da i dodatno promovišu kroz projekat nazvan „Kuća baranjskog kulena“ zbog kojeg je svojevremeno u Branjinom Vrhu, prigradskom naselju Belog Manastira, kupljena jedna porodična kuća.

Ideja vredna 12,5 miliona kuna odobrena je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira, a iznos bespovratne pomoći vredan je 10,6 miliona kuna. Kuća baranjskog kulena logičan je sled dugogodišnje tradicije, ako se ima u vidu da je u jedinom baranjskom gradu smeštena i najjača domaća industrija kulena.

Podsetimo, industrijska proizvodnja baranjskog kulena za počela je daleke 1905. godine u mesarskoj zanatskoj radnji Geze Borbaša u Karancu, nastavljena je 1911. godine izgradnjom beljske fabrike mlečnih proizvoda u Belom Manastiru, a sve nakon toga je istorija koja traje do danas.

U sklopu „Kuće baranjskog kulena“ planirana je gradnja poslovnih zgrada za proizvodnju tradicionalnih suvomesnatih proizvoda i njihovo predstavljanje. Te zgrade bi trebale povezati nekoliko tema – prerađivačku industriju, ruralni turizam, promociju i izgradnju imidža, očuvanje lokalnog identiteta, a plan je da priliku dobiju i mali proizvođači koji bi, u jednom delu, proizvodnju kulena u sertifikovanim uslovima prikazivali turistima, i odmah im omogućili degustaciju odnosno kupovinu, a istovremeno bi proizvodili i za tržište.

Kao deo celog projekta planirana je i tehnička pomoć proizvođačima u sertifikaciji njihovih proizvoda te umrežavanju i koordinaciji sa kulturnim, odnosno turističkim aktivnostima. Ukupno gledajući, „Kuća baranjskog kulena“ bila bi svojevrsan podsticaj privrednom razvoju te vredan doprinos baranjskoj turističkoj ponudi jer je upravo gastroturizam vrlo važna poveznica sa ukupnom kontinentalno-turističkom ponudom koja samo uz nove sadržaje može privući još više gostiju.

Izgradnja „Kuće baranjskog kulena“ iz dana u dan sve više napreduje čemu u prilog ide i lepo vreme pa je zadovoljstvo videti temelje objekta koji će biti mesto budućeg susretanja proizvođača i predstavnika ove struke na kojem će se istraživati, edukovati, ali i proizvoditi, što će, dugoročno gledajući, podići kvalitet ovog autohtonog baranjskog prehrambenog delikatesa i biti baza kvalitetnije komercijalizacije proizvoda, čemu će značajan doprinos svakako dati i partneri na projektu koji će obezbediti stručna znanja i edukaciju za buduće potencijalne korisnike.