Narodne sportske igre bez takmičara iz inostranstva

U organizaciji borovskog Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine održano 10. jubilarno takmičenje u starim narodnim sportovima.

Sportske igre Borovo

Ovogodišnji 10. po redu Ozrensko-posavski višeboj okupio je u nedelju u Borovu više od 180 takmičara koji su se nadmetali u desetak disciplina. Iako vreme nije baš obećavalo, sve je ipak prošlo u najboljem redu. Kiša se strpila i sačekala veče pa takmičenje nije dovedeno u pitanje.

– Bilo je predviđeno da ovde dođu i naši gosti iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije ali zbog problema sa koronavirusom bili su prinuđeni da odustanu. Na sreću, vreme nas je poslužilo pa smo uz domaće snage ovu manifestaciju uspešno priveli kraju i u svim disciplinama smo dobili pobednike. Sve su discipline na svoj način zanimljive i narod i učesnici dobro su se zabavili, a to oje najvažnije – rekao je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

U starim narodnim sportovima nadmetalo se i staro i mlado, i žensko i muško. Mali fudbal, balotanje, nošenje jaja u kašiki, skakanje u džaku, skok u dalj iz mesta i navlačenje štapa su discipline u kojima su učesnici odmeravali snagu i umeće, ali najatraktivnije su svakako bile povlačenje konopa i bacanje kamena sa ramena.

– Iako se takmičim u gotovo svim disciplinama meni najviše odgovara nadmetanje u povlačenju konopa. Tu je najvažnija taktika koja se sastoji u tome da se pre početka popije dva piva, a i težina je važna. Nema tu neke posebne tajne, samo sirova snaga. Ekipa je složna, idemo na ho-ruk i to je to – kaže Čedo Savurdić iz Borova.

Kamen težine dvanaest i po kilograma najdalje je bacio Negoslavčanin Aleksandar Pandurović. On je za jedan santimetar prebacio daljinu od sedam metara što je bilo dovoljno da pobedi.

Sportske igre Borovo kamena s ramena
Aleksandar Pandurović

– Takmičim se već nekoliko godina, a ove godine sam ostvario najbolji rezultat i osvojio prvo mesto. Mislim da je presudila “čista” snaga. Organizacija je vrhunska, a ovde smo već četvrtu godinu zaredom. Vidimo se i dogodine – obećao je dvadesettrogodišnji Negoslavčanin.

Za najuspešnije takmičare organizator je obezbedio pehare, medalje i diplome, a nakon sportskog dela programa održan je i kulturni u kom su učestvovali članovi Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, KUD-a Branislav Nušić i muške pevačke grupe „Naši koreni iz Borova kao i njihovi gosti Kudovi „Bekrija“ i „Srem“ iz Negoslavaca i Markušice. Program su finansijski podržali Opština Borovo i Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.