„Naši mediji imaju poseban značaj“

Intervju sa predsednicom Odbora za medije, informisanje i veru Zajedničkog veća opština Jadrankom Jaćimović-Ivan.

Jadranka Jaćimović-Ivan
Jadranka Jaćimović-Ivan

Jadranka Jaćimović-Ivan nedavno je izabrana za predsednicu Odbora za medije, informisanje i veru ZVO-a. Ona je dugogodišnja novinarka i u Odboru za medije je gotovo od samog njegovog osnivanja. Završila je fakultet Tehničkih nauka u Novom Sadu, odsek za menadžment medija i sa potrebama i radom odbora na čije čelo je izabrana je vrlo dobro upoznata. 

Vaš izbor za novu predsednicu ovog Odbora je, rekao bih, bio logičan sled događaja jer ste u ovom odboru već dugi niz godina. Radili ste u njemu kao novinarka i urednica emisije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”. Koliki izazov za Vas predstavlja ova nova funkcija i jeste li se već dobro upoznali sa novim obavezama?

– Naravno da je moja nova uloga u Odboru u kome sam već 15 godina izazov kako profesionalni tako i lični. Poverenje koji su mi ukazali članovi skupštine Zajedničkog veća opština kao i podrška kolega osim izazova, kako ste rekli, donela je i ogromnu odgovornost. Nove obaveze zahtevaju promenu ugla iz kojeg sagledavam posao koji sam do sada obavljala. Veoma dobro znam s čim se suočavaju naši novinari, svaki sam problem i gotovo svaku situaciju proživela, znam kako razmišljaju kako funkcionišu i to je prednost koju želim da iskoristim kako bih unapredila rad Odbora i kvalitet svih medijskih sadržaja koje stvaramo. Istovremeno Zajedničko veće opština je institucija koju smatram izuzetno važnom i korisnom sa srpski narod u Hrvatskoj. Svi operativni i strateški ciljevi usmereni su na očuvanje i jačanje srpske zajednice, tako su i zadaci, ciljevi i obaveze svakog Odbora da svojim radom doprinose realizaciji tih strateških planova. Nije potrebno posebno isticati da su mediji koji informišu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i jedini obrađuju brojne teme koje utiču na život Srba u Hrvatskoj od posebnog značaja u procesu koji se tiču realizacije tih strateških ciljeva.

Vaš prethodnik Srđan Kolar vodio je ovaj odbor sve donedavno, jeste li uspešno obavili prenos dužnosti, da li vas je dobro uputio u posao?

– Svakako da je čovek koji je od prvog dana na mestu predsednika Odbora za medije, informisanje i veru neko ko najbolje poznaje taj drugi ugao rada ovog tima, a koji je sada moja nova dužnost. Prenos nije bio tipičan jer sve vreme zajedno gradimo ovaj Odbor i prolazimo ono što se zove razvojni proces. Njegova podrška i saradnja nisu izostali i veoma su bitni. Uputio me je, naravno, u posao i pripremao za ovo, mada sam toga tek sada svesna, mnogo ranije nego su me većnici skupštine ZVO-a izabrali za predsednicu Odbora.

Šta je bio vaš prvi posao po preuzimanju funkcije? Znamo da ima dosta konkursa na koje se treba prijaviti.

– Prvi, i meni u tom trenutku, najvažniji posao bio je razgovor sa kolegama. Nezamislivo mi je bilo da preuzmem novu ulogu, a da nemam podršku onih sa kojima sam rame uz rame vodila iste bitke. Specifičnost ovog Odbora ZVO-a je timski rad i novinarska profesija koja je sama po sebi prepuna izazova. Najmnogoljudniji je to Odbor u našoj instituciji, koji ima i isturenu redakciju i veoma bitan tim u Kninu. Usledilo je pisanje projekata kojima smo aplicirali na konkurse u Republici Srbiji, a odnose se na podršku informisanja na srpskom jeziku i pismu koje Srbija pruža našem narodu u zemljama iz okruženja. Imala sam i tu čast da na početku mog mandata iz štampe izađe 300. broj novina Izvor te je organizacija prijema tim povodom i uloga domaćina takođe među aktivnostima koje mogu da uvrstim u prve i one koje se ne zaboravljaju.

Izbor novog predsednika obično podrazumeva i neke promene u radu. Hoće li ih biti? Kakvi su planovi Zajedničkog veća opština i Odbora za naredni period?

Ono što je oduvek krasilo Odbor za medije je razvojni proces. Kada smo počinjali bile su tu samo novine Izvor, iz njih je proistekao i sav ostali medijski sadržaj i forme – TV emisija Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i portal Srbi.hr, i naravno da za njih vezujem planove unapređenja i poboljšanja. Osim toga postoje i planovi za nove medijske sadržaje čija priprema je u toku, ali o tome ćemo razgovarati kada se ostvare svi uslovi za nove poduhvate. Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić podražava i sam inicira određene promene, tako da će, sigurna sam, u narednom periodu uslediti novine koje se tiču naših medija.

Upravo smo primili vest da je film naše novinarke Vaske Radulović nominovan za nagradu na ovogodišnjem filmskom festivalu PROFEST koji će biti održan u Nišu. Na ovom festivalu naši novinari učestvuju već dosta dugo i to veoma uspešno. Jeste li očekivali da će naša TV produkcija i ove godine biti u konkurenciji za osvajanje nagrada?

– Nisam to mogla da znam, ali priznajem očekivala sam. Ove godine na PROFEST poslali smo TV reportažu pod nazivom „Dragović – Manastir najhudije sreće“ koja donosi priču o potopljenom pravoslavnom manastiru u Dalmaciji. Televizijske reportaže novinarke Vaske Radulović koje emitujemo u Hronici veoma često izazovu jake emocije i nas u montaži i kontroli emisije. Veoma profesionalno i kvalitetno zadire u samu srž teme koju obrađuje i niko ne ostaje ravnodušan. Ono što krasi Vasku je činjenica da kada stvara, bilo televizijske ili pisane medijske forme, to radi sa posebnim pristupom. Kako sama kaže ona medijskim sadržajima opisuje ono što sama kao pripadnica srpskog naroda živi i proživljava, a to ne može da ostane nezapaženo. Televizijska produkcija ZVO-a već je osvajala nagrade za svoj rad i na to smo veoma ponosni.

Hoće li Vas i koliko vaša nova uloga udaljiti od novinarskog posla, znači li to da Vas više nećemo gledati i slušati u našim emisijama i čitati vaše tekstove u Izvoru?

Kažu da ukoliko želiš da uživaš u životu i onome što radiš izabereš posao koji bi radio, a da za to ne primaš platu. To je za mene televizijsko novinarstvo, koje sam zaista kao voditelj i novinar Hronike te 2007. godine, kada smo sve pokretali, radila bez novčane naknade. Mislim da vam je ovim što sam rekla, sve jasno.