Negovanje tradicije kulena u Jagodnjaku

Jedna od najposećenijih manifestacija baranjskog kraja održana je 13. juna, na Spasovdan, u Jagodnjaku.

Maja Milanović 14.06.2024.

Kulenijada Jagodnjak manifestacija je koja okuplja ljubitelje i proizvođače ovog baranjskog specijaliteta od svinjskog mesa, pa su se tako i ove godine, tradicionalno, na praznik Spasovdan u Jagodnjaku okupili kulen majstori kako bi predstavili svoje proizvode.

- Ovo je jedna od najlepših manifestacija što se tiče Opštine Jagodnjak. Ovde se odražavaju kultura i gastro običaji našeg kraja u najboljem svetlu. Na području naše opštine ima oko 40 proizvođača kulena, što većih, što manjih, zadovoljni smo veoma tim brojem, ali gotovo da nema kuće koja ne proizvodi kulen kada je vreme svinjokolja. Dosta mladih ljudi se i odselilo sa našeg područja, ali ponosni smo jer ipak među proizvođačima kulena ima i mlađe populacije – rekao je ispred organizatora Stevo Mlinarević koji dodaje kako i Opština Jagodnjak pomaže rad poljoprivrednika na svom području.

- Imamo različite poticaje za otvaranje novih OPG-ova, ali i sama ova manifestacija je veliki podstrek svim ljudima koji se time bave da vide gde su u odnosu na druge proizvođače. Takođe, u planu je da sledeće godine krene izgradnja tvornice kulena koja je zamišljena da se napravi četiri do pet mini proizvodnih pogona koji će imati svoje zajedničko sedište, zajednički prijem i proizvodnju, ali odvojene pogone u kojem svako može primenjivati svoj recept kulena. Samim tim dobićemo na izvornosti kulena, odnosno izvornosti baranjskog kulena – pojašnjava Mlinarević.

Na kvalitet kulena utiču brojni faktori, između ostalih i vremenski uslovi na koje pojedinac ne može da utiče, ali to nije sprečilo ovogodišnjih 87 izlagača da primerke svog gastro specijaliteta predaju stručnoj komisiji na sud.

- Prilikom ocenjivanja gledalo se sve, od ovitka kulena, vezanja kulena, struktura, raspored, do naravno okusa kulena koji ima svoju specifičnost. Žiri je bio zadovoljan sa ovim uzorcima, ali bilo je i odstupanja. Neki su osvojili bronzu, srebro, ali ima i zlatnih, visoko kotiranih kulena koji su veoma kvalitetni i to su kulenovi koji mogu da se prezentuju u čitavoj Evropi, ne samo na našem području. Na kvalitet kulena najviše utiče vreme, koje ove godine za proizvodnju domaćeg kulena nije baš bilo pogodno. Visoke temperature su naglo krenule i vlaga je u vazduhu bila velika, tako da su to glavne smetnje za dobar razvoj kulena - kaže član žirija Mladen Đermanović.

Šampion ovogodišnje Kulinijade u Jagodnjaku bio je Siniša Jurić, ali majstor za taj šampionski kulen bio je Igor Petersdorfer iz Valpova koji je ovom prilikom pohvalio i ostale takmičare kao i njihove proizvode.

- Imao sam tu sreću da nagrada dođe u moje ruke. Što se tiče same pripreme kulena, najbitnije je pogoditi recepturu, imati odlično meso, kvalitetnu papriku, ali naravno i sam način rada nosi puno toga. Takođe, sam način proizvodnje, od mlevenja, mešanja mesa do punjenja, a kasnije onda tek startuju problemi kada se kulen podigne u pušnice onda se treba paziti. U tim trenucima je važno da se pazi na vlagu u vazduhu, na temperaturu, na temperaturu kod samog dimljenja, posebno načina dimljenja. Ima jako puno stvari koje se moraju menjati zbog vanjskih uslova na koje ne možemo da utičemo, nego se mi moramo njima prilagoditi. Bude problematično, ali treba biti uporan – pojašnjava nam valpovčanin Igor Petersdorfer.

Ovom tradicionalnom baranjskom manifestacijom završeno je obeležavanje Dana opštine Jagodnjak koje je započelo krajem maja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.