Nekadašnje popularno kupalište poprima stari sjaj

Nakon dve nedelje rada završili radovi na izmuljivanju jezera Vir u Moravicama.

Dušan Velimirović 21.02.2024.
jezero Vir Moravice

U avgustu prošle godine Mesni odbor Moravice pokrenuo je akcije čišćenja i uređenja jezera Vir u ovom naselju u Gorskom kotaru. Nakon svega 6 meseci od pokrenute inicijative, jezero Vir koje je nekad bilo poznato moravačko kupalište poprima svoj stari izgled.

- U protekle dve nedelje, jezero Vir postalo je veliko gradilište, na kojem se vršilo izmuljivanje. O količini i zahtevnosti posla najbolje govori silna mehanizacija koja je bila prisutna na jezeru. Sve skupa nas veseli da smo nakon Mačjanskog jezera koje je uređeno prošle godine, vratili sjaj još jednom moravačkom biseru, jezeru Vir. Koristimo priliku i želimo da se zahvalimo Hrvatskim vodama koje su prepoznale važnost uređenja naših jezera, te su uvažili sugestije o tome da bi se nakon više od dve decenije zapuštanja naših bisera trebalo povesti računa o njima i urediti ih. U očekivanju skorog zatvaranja brane na jezeru Vir, ne preostaje nam ništa drugo već da najavimo nove radne akcije na moravačkim jezerima, jer svima je jasno da moravačke radne akcije postaju inicijatori promena i uređenja našeg mesta - kaže predsednik mesnog odbora Moravice Milan Mamula.

Prema rečima meštana, jezero Vir je poslednjih 20 godina bilo potpuno zapušteno, nije bilo vode, a brana se uopšte nije videla koliko je zaraslo i bilo mulja. Pretvorilo se u šumu.

- Još smo prošle godine ispred mesnog odbora napravili dve radne akcije na kojima je odziv meštana Moravica bio veoma dobar. Tada smo prokrčili i očistili celo jezero. Nakon toga smo se obratili Hrvatskim vodama sa molbom da naprave izmuljivanje i oni su to uvažili. Za sledeću radnu akciju planiramo da malo detaljnije uredimo prostor oko jezera. Hrvatske vode su finansirale građevinske radove, dok su sve ostalo meštani uradili samoincijativno i volonterski. Ovo je nekada bilo popularno kupalište pa planiramo da mu vratimo stari izgled i namenu. Ljudi se tome jako vesele - zaključuje naš sagovornik.

Mamula je ovom prilikom pozvao meštane da se i ubuduće priključuju radnim akcijama, a posebnu zahvalnost uputio je svim dosadašnjim učesnicima.