Neophodno rešavanje pitanja nestalih

U znak sećanja na sve stradale Srbe tokom akcije Oluja 1995. godine Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije organizovalo je parastos svim stradalnicima kao i čitanje izjave sećanja.

Izjava sećanja

Sećanje na stradanje srpskog naroda 1995. godine započelo je parastosom koji je služio vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim u Sabornom hramu svetog Nikolaja u Vukovaru, a uz sasluženje više sveštenika ove eparhije Srpske pravoslavne crkve.

– Ono što zaista svi trebamo da shvatimo da je sve to velika muka i velika žrtva. Svi ti ljudi koji su postradali od 1991. do 1995. godine trebaju večno da budu u našem sećanju, da ih večno pominjemo i da se za njih molimo Bogu kako bi ih on primio u naručje Avrama, Isaka i Jakova kako i kažu molitve koje smo pročitali preko kojih smo se molili za duše svih onih koji su svoj život položili stradajući nevino, noseći srpsko ime i pravoslavni krst na ovim prostorima – istakao je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim.

Petnaestu godinu za redom u većini srpskih manjinskih veća pročitana je izjava sećanja Srpskog narodnog veća koju je i ove godine potpisao predsednik ove srpske institucije Milorad Pupovac.

– Za nas je to i ove godine prilika, možda više nego prethodnih godina, da progovorimo protiv toga da se obeležavanje akcije Oluja i obeležavanje egzodusa Srba koje je ona prouzrokovala pretvara u nastavak ratovanja i onemogućavanje suočavanja sa svim njegovim posledicama. Da se bilo ratnike, bilo stradalnike još jednom pretvara u sredstva za širenje mržnje i netolerancije – rečeno je između ostalog u navedenoj izjavi koju je pred okupljenima u ime Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije pročitala potpredsednica ovog manjinskog veća Vesna Vujić.

U izjavi sećanja Pupovac je iskoristio priliku da pozove vlasti u Zagrebu i u Beogradu na rešavanje pitanja nestalih od kojih je gotovo podjednak broj i Srba i Hrvata kao i da se vrate saradnji po pitanjima rešavanja ratnih zločina.