Nikola Opačić dobio priznanje za volonterizam u Baranji

Volonterski centar Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira i ove je godine izabrao najbolje volontere sa područja Baranje.

Srbi Hr 11.12.2023.
FOTO: Baranjamedija.hr

Međunarodni dan volontera obeležava se u svetu svakog petog decembra, a dan kasnije ove godine u Belom Manastiru je organizovana dodela priznanja za volonterizam u Baranji. Reč je o nagradama koju već osam godina uzastopno dodeljuje Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, odnosno njen Volonterski centar. Svečanost je održana u belomanastirskom Centru za kulturu. Za najvolontera godine u Baranji izabran je Marko Barčan iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kneževi Vinogradi, a dobitnici priznanja za volonterski angažman su i Jelena Stankić iz DVD-a Karanac te Nikola Opačić iz Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira.

Nikola Opačić na mestu predsednika belomanastirskih antifašista nalazi se od 2007. godine i potpuno volonterski punih 16 godina organizuje obeležavanje svih značajnih godišnjica iz vremena Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje, od obeležavanja Batinske i Bolmanske bitke do organizovanja Dana pobede i Dana antifašističke borbe. Njegov volonterski angažman ne ogleda se samo u tome jer se Nikola Opačić u svom gradu ističe i u distribuciji novina, i to SNV-ovih Novosti i našeg Izvora. Novosti preuzima u pošti svake nedelje, a Izvor svake dve nedelje te ih najpre dostavlja na mesto odakle ih uzimaju drugi distributeri, a zatim seda na bicikl te 32 primerka novina dostavlja direktno najstarijim ljudima bez obzira na vremenske prilike.

Na dodeli prizanja se u ime svih nagrađenih prisutnima obratio upravo Nikola Opačić koji je tom prilikom istakao da je za svoj rad u Udruženju antifašista Belog Manastira i Savezu antifašista Hrvatske već dobio niz prizanja, ali da mu je ovo došlo neočekivano te da ga je veoma dirnulo jer dolazi iz lokalne zajednice. Nagrada volonter godine i priznanja za volonterski angažman dodeljuju se kroz projekat Mirovne grupe Oaza „VolontirAti?", koji finansira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.