Nove snage na čelu vukovarskog Aktiva žena

Aktiv žena gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar na skupštini održanoj 29. februara izglasao je novu predsednicu.

Maja Milanović 04.04.2024.

Na redovnoj izbornoj skupštini Aktiva žena gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar Svetlana Antić izabrana je za novu predsednicu Aktiva i na taj način zamenila dosadašnju predsednicu Marinu Latinović.

- Za sebe mogu reći da sam rođena u ovom gradu, i gotovo ceo svoj dosadašnji život vezala uz njega. Kako sam u svom radnom okruženju stalno bila u kontaktu sa ljudima svih životnih dobi, imala sam priliku čuti šta je to što im treba, njihove potrebe i želje. Kao pripadnica ženske populacije naravno da sam osetljivija upravo na položaj žene u našem društvu – kaže  predsednica Aktiva GO SDSS Vukovar.

Aktiv žena gradske organizacije osnovan je pre jedne decenije kada je dvadesetak hrabrih žena rešilo da se angažuje i osvesti što veći broj žena o potrebi javnog delovanja.

- Aktiv žena je organizacija koja se bavi nama i bilo mi je logično da i sama pridonesem koliko mogu u njenom radu. Moje prethodnice uspešno su radile na čitavom nizu aktivnosti rame uz rame sa svojim stranačkim kolegama u obeležavanju svih značajnijih događaja u našem gradu. Nastojaću da sve dosadašnje aktivnosti organizacije, nastave svoj život i dalje, a potrudićemo se da uvedemo i nešto novo recimo neke edukativne radionice kojima bi jačali samopouzdanje žena. Smatram da žene treba da koriste svoj potencijal, kreativnosti i inteligencije, kako bi se međusobno inspirisale i ohrabrile sanjati i ispuniti svoje snove u privatnom i javnom životu. Isto tako, u srcu srpske istorije i književnosti nalazimo nezaboravne žene koje su hrabro kročile putem promena, Nadežda Petrović, čija je umetnost bila odjek slobode, Milunka Savić, hrabra heroina koja je svoje junaštvo uklesala u stranice Prvog svetskog rata, Desanka Maksimović, pesnikinja čiji su stihovi dotakli srca mnogih generacija i čitav niz drugih znanih i neznanih Srpkinja – pojašnjava nam Antićeva.

Takođe, veoma je bitno osvestiti mlađe žene o pojačanoj potrebi angažmana žena na lokalnom i regionalnom nivou kako bi što više doprinele svojoj zajednici i bile aktivne u različitim sferama.

- Naš rad nije samo nasleđe, već i obaveza prema budućim generacijama da nastavimo graditi svet jednakosti. Želim da poručim svojim sugrađankama dođite da zajedno hrabro zaronimo u probleme i tražimo odgovore u prisutnosti svog „ženskog plemena“ koje nas podržava. Pokažimo našu žensku solidarnost i podržimo naše žene Draganu i Anju čiji nas rad inspiriše i daje snagu da nastavimo dalje – zaključuje naša sagovornica.

Aktivan i županijski aktiv žena

Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije osnovan je 2014. godine i sama skupština Aktiva broji 15 članica koje su delegirane iz gradskih i opštinskih Aktiva, iz Vukovara, Borova, Negoslavaca, Trpinje i Markušice, ali okupljaju puno više žena o čemu svedoče aktivnosti koje su organizovale i provodile tokom proteklih godina.

-Cilj nam je da se jače čuje glas žena u SDSS-u i da ravnopravno participiramo na mestima gde se donose odluke. Pored toga što učestvujemo u svim stranačkim aktivnostima, svake godine obeležavamo Međunarodni dan žena sa sela i to uvek u nekoj drugoj sredini na području Vukovarsko-sremske županije pa smo se tako okupljale u Vukovaru, Ostrovu, Borovu, Negoslavcima, Boboti, Gabošu, Banovcima. Bude nas i dvestotinjak žena na jednom mestu. Ne okupljamo se samo kad su u pitanju proslave nego i humanitarne akcije, pa smo tako organizovale akcije za pomoć višečlanim porodicama u zapadnoj Slavoniji, a među prvima smo krenule s prikupljanjem pomoći za Baniju koja je stradala u zemljotresu. Cilj nam je takođe da se žene međusobno povežu jer smo teritorijalno udaljene, da se više družimo, razmenjujemo ideje, učimo jedna od druge, a sve kako bi doprinele zajednici u kojoj živimo – rekla je predsednica Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Dragana Bošnjak.

Na području Vukovarsko-sremske županije postoji i niz udruženja žena u kojima su okupljene brojne žene koje se kroz različite aktivnosti bore za bolji položaj žena u društvu, ali i utiču i grade bolji, kako vlastiti, tako i život zajednice.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.