Novi Sad i Dalj dobili reprezentativne biznis centre

Prekogranični projekat kojim su stvoreni uslovi za ekonomsko osnaživanje žena u pograničnom području između Hrvatske i Srbije stigao je do svog okončanja. U Preduzetničko-razvojnom centru opštine Erdut u Dalju 8. juna održana je završna konferencija.

„Biznis na štiklama” porc ženski preduzetnički centar opština erdut

Reč je o projektu kojim se nastojalo da se uz osnivanje prekogranične mreže između Ženskog biznis centra u opštini Erdut i Ženskog biznis centra u Novom Sadu pokrene žensko preduzetništvo. Projektom se uticalo na razvoj firmi koje vode žene i kojim su pružene mogućnosti za stvaranje novih radnih mesta. Završnoj konferenciji prisustvovale su učesnice sa obe strane granice koje su sa okupljenima podelile iskustva i rezultate postignute kroz realizaciju ovog projekta.

– Edukovali smo 500 preduzetnica i potencijalnih preduzetnica kako bi unapredile svoje poslovanje a neke od njih uspele da se ostvare kao preduzetnice. Renovirali smo jedan prostor koji se nalazi u centru Novog Sada u koji preduzetnice mogu da dođu i obavljaju svoje poslove ukoliko nemaju stalnu potrebu za vlastitim poslovnim prostorom. Tu mogu da koriste i našu tehniku i multimedijalnu salu i to je nešto što preduzetnice iz Novog Sada i okoline zaista i koriste – kaže predsednica Udruženja „Biznis na štiklama” iz Novog Sada Sofija Bajić koja je bila voditeljka ovog projekta sa srpske strane granice.

– Naš osnovni cilj bio je da revitalizujemo prostor i uspostavimo Ženske biznis centre u Hrvatskoj i Srbiji u kojima ćemo kroz treninge jačati žensko preduzetništvo. Znači, radili smo na tome da umrežimo i ekonomski osnažimo žene u pograničnom regionu između Hrvatske i Srbije – objašnjava voditeljka projekta u Hrvatskoj Jovana Ilišević.

„Biznis na štiklama” porc ženski preduzetnički centar opština erdut

Projektom je omogućena i potpuna obnova stare škole u Dalju u kojoj je smešten Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut.

– Ovo je treći projekat kroz koji smo obnavljali zgradu stare škole u Dalju i mislim da smo sada dobili stvarno reprezentativan prostor u kom možemo da održavamo razne programe, edukacije i savetovanja preduzetnika. Više nećemo biti podstanari u opštini ili u Kulturno-naučnom centru nego imamo svoj prostor koji odgovara našim potrebama i razvoju preduzetništva u našoj opštini – istakla je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Projekat podržala i Opština Erdut

Podršku ovom kao i svim drugim projektima na svojoj teritoriji dala je i Opština Erdut.

– Žensko preduzetništvo je nešto što moramo da podignemo i ojačamo. Pokazalo se da je kroz naš lokalni razvojni centar prošlo zaista puno novih preduzetnica, žena koje su se uhvatile u koštac sa svojim poslovnim idejama, što dokazuje i ova završna konferencija. Našoj opštini to puno znači i tu smo da pomognemo i podržavamo – rekao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

„Biznis na štiklama” porc ženski preduzetnički centar opština erdut jugoslav vesić

U sklopu ovog projekta provedene su brojne aktivnosti. Uspostavljeni su ženski biznis centri u Dalju i u Novom Sadu i renovirani su njihovi prostori, organizovani su treninzi za preduzetnice i potencijalne preduzetnice, mentorstva, konsultacije, studijska putovanja, konferencije, organizovani su ženski bazar i ženski četvrtak, uzložbe radova u promotivnim vitrinama, a snimana je i emisija „Biznis na štiklama”. Sve su to aktivnosti koje su ženama trebale da pomognu u vođenju ili pokretanju vlastitog biznisa.

– Žene koje su tražile našu pomoć su uglavnom žene koje su htele da pokrenu neke manje poslove, da se bave uslugama ili konsaltingom i mi smo gledali da ih obaveštavamo o aktuelnim konkursima, da im pomognemo oko izrade poslovnih planova i da dođu do besplatnih sredstava za samozapošljavanje – objašnjava Sofija Bajić.

Saradnja će biti nastavljena i u budućnosti

Ženski biznis centar iz Novog Sada i Ženski biznis centar iz opštine Erdut potpisali su sporazum kojim žele da nastave započetu saradnju i učvrste prijateljske odnose stvorene tokom realizacije ovog projekta.

– Bez obzira što se projekat završava 14. juna mi ćemo našu saradnju nastaviti. Stekli smo zaista divne partnere i ne samo to, mislim da smo stekli neka prijateljstva koja su nešto mnogo više od poslovnih – kaže predsednica Udruženja „Biznis na štiklama” iz Novog Sada Sofija Bajić.

– Potpisivanje sporazuma je dokaz da je naša mreža profunkcionisala i da mi i dalje radimo za žene, da smo im obezbedili prostore u koje oni svaki dan mogu da dođu da se motivišu, savetuju i rade na svojim poslovnim idejama – zaključuje voditeljka projekta u Hrvatskoj Jovana Ilišević.

Projekat Ženski biznis hab sufinansiran je iz programa prekogranične saradnje Hrvatska -Srbija 2014/20. i proveden je u periodu od 15. septembra 2019. do 14. juna 2021. godine. Njegova ukupna vrednost iznosila je 354.830 evra.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.