Novi vrtić u Boboti pod krovom

U opštini Trpinja u toku je izgradnja dva dečija vrtića, energetska obnova zgrade opštine i izgradnja reciklažnog dvorišta.

Slavko Bubalo 26.04.2019.
Vrtić Bobota Opština Trpinja

Sredstvima iz vlastitog budžeta Opština Trpinja gradi dečji vrtić u Boboti. Građevinski radovi su privedeni kraju, nova zgrada je pod krovom i sledeća faza je unutrašnje uređenje i opremanje vrtića. Vrednost celog posla je oko 3,5 miliona kuna i prema planu vrtić bi trebao da bude završen do početka nove školske godine.

- Vrtić je stavljen pod krov, zgrada je veoma prostrana i funkcionalna. U njoj ima prostora za dve vrtićke grupe, a i dvorište će biti prostrano i opremljeno igračkama i spravama kako bi deca što kvalitetnije i bezbrižnije ovde provodila vreme - kaže načelnik opštine Miroslav Palić.

Kapacitet vrtića biće pedesetak dece koja će biti raspoređena u grupe od jedne do tri i od tri do šest godina čime će u potpunosti biti zadovoljene potrebe kako Bobote tako i mesta iz njenog okruženja – Pačetina, Ludvinaca i Vere.

- Vrtić gradimo vlastitim sredstvima jer nismo prošli na konkursu. Bili smo drugi ispod crte, ali od namere da ga izgradimo nismo hteli da odustanemo jer imamo potrebu za ovim objektom. Imamo dovoljno mališana i nije bilo razloga da ne krenemo u izgradnju i već smo objavili i anketu o zainteresovanosti roditelja za upis dece u novi program celodnevnog boravka u novom vrtiću. Verujem da će vrtić biti popunjen sto posto - objašnjava načelnik Palić.

Opština gradi i vrtić u Trpinji, a plan je da i on do kraja ove godine bude izgrađen.

- Za izgradnju i opremanje vrtića u Trpinji iz Fonda za ruralni razvoj dobili smo stopostotni iznos sredstava, odnosno oko 3,5 miliona kuna. Konkurs za izbor izvođača radova je u toku i očekujem da će do kraja meseca i to biti rešeno i da će se započneti sa glavnim građevinskim radovima. Vrtić bi trebao biti završen do novembra ove godine - kaže Palić.

U svoja tri objekta u Boboti, Trpinji i Bršadinu predškolaska ustanova “Liliput" iz Trpinje trenutno ima zaposleno sedam osoba. Načelnik Palić veruje da će biti potrebno zaposliti i više ljudi, i to stručnih osoba, vaspitača. Sedamdeset odsto troškova boravka dece u vrtiću pokriveno je sredstvima opštine.

Radovi u celoj opštini

Reciklazno dvorište Opština Trpinja

Radovi na reciklažnom dvorištu

Sem radova na izgradnji dva vrtića u opštini Trpinja u prethodnom periodu urađeno je mnogo posla, a mnogo toga se i trenutno radi.

- Na objektima u vlasništvu opštine u toku su radovi na adaptaciji i popravkama. U Trpinji su u toku radovi na energetskoj obnovi zgrade opštinske uprave, a u potpunosti smo završili i posao oko javne rasvete. Sve ulice u opštini su osvetljene i sada je na nama da u skladu sa finansijskim mogućnostima i tamo gde možemo pređemo na energetski efikasniju rasvetu. U Ludvincima smo rekonstruisali mrtvačnicu i uredili je, a ove godine ćemo asfaltirati i pristupnu cestu prema groblju. U Pačetinu smo izvršili radove na Domu kulture, a trenutno su u toku radovi na obnovi i rekonstrukciji letnje pozornice. Tamo je urađeno i parkiralište i cesta prema groblju, a rekonstruisana je i cesta u Popovićevoj ulici koja je u dužini od 200 metara presvučena novim asfaltom. U Boboti pored radova na vrtiću obnavljamo i pešačke staze, u Trpinji pored radova na opštinskoj zgradi gradimo i Reciklažno dvorište. U Veri smo uradili stazu i javnu rasvetu u ulici Koste Gajića, a u Bršadinu smo potpuno rekonstruisali objekat na sportskom igralištu. Rešili smo salu i grejanje u svlačionicama. U Ćelijama smo pri kraju radova na mrtvačnici i tu nam još ostaje da napravimo i parkiralište. U tom mestu nemamo toliko zahvata jer je ono bilo obuhvaćeno kompletnom obnovom pa za to nije bilo potrebe - završava izveštaj o poslovima koji su trenutno u toku u opštini Trpinja njen načelnik Miroslav Palić.

Gotovo sve što je načelnik pobrojao finansira se sredstvima iz opštinskog budžeta, osim reciklažnog dvorišta čiju izgradnju u iznosu od četiri miliona kuna finansira Fond za zaštitu okoline.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.