Obeležen Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije

U Belom Manastiru je u subotu 25. maja obeležen Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije.

Slavko Bubalo 28.05.2024.

Povodom županijskog Dana nacionalnih manjina u subotu 25. maja u velikoj većnici Osječko-baranjske županije u prisustvu predstavnika veća nacionalnih manjina i članova Saveta za nacionalne manjine održana je svečana sednica koju je vodio predsednikom Saveta i zamenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Pored predsednika saveta, prisutnima se obratila i njegova zamenica i predsednica Veća slovačke nacionalne manjine Ana Kanđera Legčević, te saborski zastupnici Robert Janković, Dragana Jeckov te Goran Ivanović Lac, na čiju inicijativu je 2018. godine županijska skupština i izglasala obeležavanje Dana nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije i utvrdila da se on uvek proslavlja zadnje subote u maju.

Dragana Jeckov istakla je da se po pitanju zaštite manjina u zadnjih 20 godina napravilo dosta i da je potrebno da većina poštuje manjinu, ali i da manjina poštuje većinu.

Nakon svečane sednice na Trgu slobode u Belom Manastiru predstavila su se udruženja nacionalnih manjina sa svojim proizvodima kao i njihova kulturno-umetnička društva sa svojim igrama i pesmama. Srpsku nacionalnu manjine sa „Srpskim igrama iz Baranje“ predstavljao je Folklorni ansambl „Čuvari tradicije baranjskih Srba“, te Udruženja žena „Ruže“ iz Kapelne i „Zlatna žena“ iz Bolmana.

Uz brojne političke predstavnike Svečanoj sednici prisustvovali su i ambasadorka Slovačke u RH Hana Kovačova, ambasador Severne Makedonije u RH Milaim Fetai, generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Janoš Magdo i konzul-žeran Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović.