Obeležena 73. godišnjica Bolmanske bitke: Istina ne sme da se zaboravi!

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira i opština Jagodnjak obeležili 17. marta 73 godine od održavanja Bolmanske bitke.

Slavko Bubalo 22.03.2018.
Polaganje venaca u čast poginulima u bolmanskoj bici

Okupljanje antifašista započelo je u Petlovcu kod spomenika palim borcima Vojvođanskih brigada, a venci su položeni i na spomen grobnici palim borcima Bolmanske bitke u Baranjskom Petrovom Selu i u samom Bolmanu kod spomenika palim borcima Bolmanske bitke. Centralni deo obeležavanja ovog jubileja antifašističke borbe bio je kod spomenika palim borcima Bolmanske bitke na raskršću Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Beli Manastir na koji su vence položile brojne delegacije iz Hrvatske i Srbije.

S obzirom na sve izraženiji revizionizam i buđenje fašizma i ustaštva značaj ovih antifašističkih jubileja je sve veći jer ne sme se smetnuti s uma da je fašizam i nacizam odbacio ceo civilizovani svet. Okupljanje pored spomenika i simbola borbe protiv ovih anticivilizacijskih pokreta danas, možda ima više smisla nego ikada pre.

- Buđenje fašizma nije pojava specifična samo za Hrvatsku. I u mnogim drugim državama u Evropi ima pojavnih oblika ove zle ideologije, ali o drugima neću da govorim. Treba reći da je Jugoslavija bila jedina država u kojoj je otpor fašizmu pružio narod jer je i vojska koja je u ratu stvorena proistekla iz naroda. Zato mi te tekovine moramo da čuvamo i ja ne mogu da se složim s tim da se u našoj državi narodnooslobodilačka borba zanemaruje i da se zanemaruje gotovo pola veka života u zajedničkoj državi nakon Drugog svetskog rata. Mi smo protiv revizionizma i kao antifašisti dužni smo da stalno ukazujemo na istinu o Drugom svetskom ratu – rekao je predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira Nikola Opačić koji se potom osvrnuo i na nedavnu odluku vladinog tzv. Veća za suočavanje sa prošlošću.

- Ta odluka koju je Veće donelo će još dodatno zaoštriti situaciju, jer su preporuke koje je ono donelo nejasne i nedorečene. Ustaški pozdrav ‚Za dom spremni‘ ne može biti dozvoljen nigde i ni u kojim prilikama jer je nespojiv sa vremenom u kom živimo i mi ćemo se protiv toga uvek boriti. Antifašizam u Hrvatskoj danas koriste samo u dnevnopolitičke svrhe, odnosno onda kada se treba odbraniti od optužbi da u Hrvatskoj jača revizionizam i relativizacija ustaških zločina u Drugom svetskom ratu – ističe Opačić.

Podrška države nije onakva kakva bi trebalo da bude

Predsednik baranjskih antifašista smatra da podrška države prilikom obeležavanja značajnih godišnjica nije na dovoljno visokom nivou.

Predsednik UABA Beli Manastir Nikola Opačić

- Tek kada ih neko optuži da podržavaju fašizam i ustaštvo pojedini političari se sete Ustava Hrvatske i toga da ova država počiva na temeljima antifašističke borbe. Kada je u pitanju Beli Manastir i celo ovo područje mi smo srećni što imamo opštinu Jagodnjak na čijoj teritoriji je vođena Bolmanska bitka i tu su svi ovi spomenici. Imamo odličnu saradnju i zato i imamo ovako organizovane godišnjice, a što se tiče same države podrška nije onakva kakva bi trebala da bude jer, možete i sami da primetite da se na našim velikim skupovima ne pojavljuju ni predsednica, ni premijer, ni predsednik Sabora. To dovoljno govori samo za sebe i pokazuje kakav je odnos prema antifašizmu – smatra Nikola Opačić.

Među brojnim delegacijama i jedan borac

Na obeležavanju godišnjice Bolmanske bitke bio je i jedan od njenih živih učesnika, devedesetdvogodišnji Dragutin Kapor iz Subotice.

Dragutin Kapor subotica sedma vojvođanska brigada- Bivši sam borac 7. vojvođanske brigade i ratovao sam od Sombora pa preko Dunava i Drave do Karavanki u Sloveniji. Dolazak ovde podseća me na tu tragediju, jer rat je jedno veliko zlo, rušenje, ubijanje i ne treba više nikada i nikome da se dogodi. U vreme ove bitke ja sam imao nepunih osamnaest godina i bilo mi je vrlo teško, ali su nam primer bili ruski vojnici iz 57. staljingradske armije maršala Tolbuhina. To je bila zastrašujuća vojska koja se nikoga i ničega nije plašila. Recimo, front ne i de pa ne ide i nakon dve nedelje oni dovuku kaćuše i kad one počeše da sviraju Rusi igraju i viču ‚Napred! Na Berlin!‘ i onda i mi, iako smo od njih po brojnosti mnogo manji dobijemo snagu – priča stari borac.

Danas, kao devedesetdvogodišnjak još uvek vitalno izgleda iako je u ratu bio i ranjavan i preboleo mnoge bolesti.

Vence na spomenik palim borcima Bolmanske bitke na raskršću Bolman – Baranjsko Petrovo Selo položili su predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj, SUBNOR-a Srbije (Pokrajinski odbor Novi Sad), SUBNOR-a Apatin, Osječko-baranjske županije, Zajedničkog veća opština iz Vukovara, opštine Jagodnjak, Grada Belog Manastira, ZUABA Vukovarsko-sremske županije, predstavnici romske zajednice u Hrvatskoj, članovi Baranjsko-ruskog društva prijateljstva i dr.