Obnovljen hram Svete Petke u Sjeničaku na Kordunu

Episkop gornjokarlovački Gerasim osvetio je 31. jula potpuno obnovljeni hram Prepodobne mati Paraskeve u selu Sjeničak na Kordunu.

Osvećenje hrama Svete Paraskeve Sjeničak Kordun

U nastavku je u novoosvećenom hramu služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenika parohija sa Korduna, Banije i Like. Tom prilikom su u oltar položene čestice mošti Svetih mučenika jasenovačkih.

Kum osvećenja bio je Želјko Vlajnić, Sjeničarac koji danas živi u Čikagu i koji je učestvovao u radu odbora za obnovu te crkve. Nakon završene Svete Evharistije, Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim nagradio je ordenom novomučenika gornjokarlovačkih sekretara crkvenog građevinskog odbora Svetozara Dančua. Eparhijske i parohijske zahvalnice uručene su svima koji su pružili duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi i izgradnji ovog hramova.

– U ovom svetom hramu bogoslužile su slavne ličnosti koje je Gospod proslavio i dao nama da ih slavimo. Jedan od takvih je Sveti Danilo, ispovednik i karlovački vladika. Danilo Jakšić je u Sjeničaku bio paroh. Uspeo je da odbrani ovaj kraj od stranih uticaja i sprečio da ne dotaknu duše naroda kojeg je duhovno vodio. Mnoštvo je znamenitih Srba koji potiču iz Eparhije gornjokarlovačke. Među njima je Sava Mrkalj, rođen nedaleko od ovoga hrama. Naši preci su ovaj hram gradili da bi mi danas mogli da se sabiramo u njemu. Trudimo se da se ugledamo na njih – rekao je u besedi vladika Geresim.

Osvećenju hrama Svete Petke prisustvovao je veliki broj vernika sa Korduna, kao i iz Srbije, Republike Srpske, ali i iz dijaspore između ostalih iz Austrije, Kanade, Amerike i drugih država. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srpskog narodnog veća iz Zagreba i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsednik saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, zamenik karlovačkog župana Dejan Mihajlović i načelnici opština Gvozd i Krnjak Milan Vrga i Perica Matijević.

Obnovljeni hram Svete Petke Sjeničak Kordun

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su glumci – voditelji Siniša i Saša Rudan, talentovani harmonikaš iz Krnjaka Stefan Kosanović, folklorna sekcija pododbora SKD „Prosvjeta“ pododbora Vojnić, Crkveni hor pri Sabornom hramu Sv. Nikole iz Karlovca i drugi.

U toku čina osvećenja u hramu je otkrivena spomen-ploča za 1.140 meštana sela koji su u ustaškim ofenzivama ubijeni u selu, u ustaškim i nacističkim logorima i umrlima od gladi i tifusa tokom NDH od 1941. do 1945. godine. Ovo je prvi pisani spomen žrtvama koji je podignut na 80. godišnjicu velike ustaške ofanzive na Kordun, u kojoj je stradalo skoro trećina stanovništva a celo selo bilo je spaljeno.

Obnova crkve Svete Petke u Sjeničaku trajala je punih 10 godina

U vremenu od 2012. godine pa do završetka obnove više od 450 priložnika – pojedinaca, institucija i udruženja iz celog sveta dalo je novčana sredstva ili učestvovalo u radovima. Obnovu je sproveo crkveni građevinski odbor na čijem čelu je bio paroh Druge karlovačke parohije protojerej stavrofor Radoslav Anđelić. U gradnju i opremanje hrama utrošeno je oko 200 hilјada evra.

Srpski hram Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku datira još iz 1715. godine kao crkva-brvnara. Na mestu toga hrama 1934. godine uzidana je nova crkva koju su ustaše 1942. zapalile. Bio je to jedan od 37 srpskih hramova i kapela koje su tokom NDH ustaše na Kordunu srušile ili zapalile. Na temeljima toga hrama 1989. godine tadašnji vladika Gornjokarlovački Simeon Zloković blagoslovio je početak obnove koja je zbog rata 1991. prekinuta, a nastavljena je 2012. godine.

Na novom srpskom hramu u Sjeničaku postavljena je spomen ploča Savi Mrkalju (Sjeničak, 1783 – Beč, 1833) reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika čije je delo poslužilo Vuku Stefanoviću Karadžiću kao osnov za reformu srpskog jezika. On je u školi u okviru ove crkve stekao prvu pismenost.

Svetozar Dančuo