Od gužvare nema boljeg kolača

U organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević” iz Dalja, opštine Erdut i turističke zajednice opštine Erdut u dalju održan 15. “Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada”.

Slavko Bubalo 08.10.2019.
Gužvarijada Dalj

Ovogodišnji Sajam okupio je tridesetak izlagača iz Hrvatske, ali i iz inostranstva, a u sklopu Sajma održana je i 11. Gužvarijada, za koju se prijavilo petnaestak takmičara. Ovoj manifestaciji Opština Erdut i ostali suorganizatori pridaju veliki značaj što se videlo i po broju učesnika.

- Ove godine imamo goste iz Makedonije iz opštine Tearce kod Tetova, iz BiH su nam došli prijatelji iz Srbca, Lješća, a došlo ih je i iz, nama susedne, Srbije. Gužvarijadu smo osmislili u saradnji sa Preduzetničkim centrom naše opštine, a njen idejni začetnik je direktorka centra Bojana Orsić i mi je evo već jedanaest godina, nadam se uspešno, provodimo. Ova manifestacija je odavno prešla lokalne okvire i čak smo i pobednike imali iz druge države, a i naša radionica je veoma uspešna što najbolje ilustruje sve veći broj takmičara – priča sekretar KUD-a „Branko Radičević“ iz Dalja Slavica Mašić.

Manifestacijom, njenim dometima i posećenošću zadovoljan je i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić koji i ove godine nije propustio priliku da je otvori i da pozdravi učesnike, izlagače i goste.

- Ove dve manifestacije, koje smo spojili u jednu, imaju i glavu i rep, ali i dušu i to je razlog zašto toliko dugo traje. Zadovoljni smo i brojem učesnika i velikom ponudom koju imamo na sajmu, a i taj naš tradicionalni kolač, kom smo posvetili ovaj program, je sve prisutniji i ponovo se vraća u modu i kod ovih mlađih žena. Njegova receptura i način pripreme su tajne koje svaka žena zna, a mi se trudimo da sve to povežemo i da ovu manifestaciju sa gastro ponudom i svim onim što je za našu opštinu važno pomognemo i podržimo njeno trajanje – kaže načelnik opštine Jugoslav Vesić.

Mnogobrojne manifestacije deo su ponude opštine Erdut

Opština Erdut ima veliki broj manifestacija kroz koje ona želi da se promoviše. Sve počinje Sajmom cveća koji kreće krajem aprila ili početkom maja, a završava ovim jesenjim sajmom. To podiže kvalitet turističke ponude i čini da Opština Erdut postane turistima zanimljiva destinacija.

- Ljudi dolaze u ove naše krajeve, a zaživele su i neke druge ponude kao što su mali vinari, a i Erdutska vinarija je širom otvorila svoja vrata i najvažnije je da se na ovom našem području, od Bijelog brda, preko Dalja, Aljmaša i Erduta uvek nešto dešava – ističe načelnik Vesić.

Prvi put u goste domaćinima iz opštine Erdut stigli su i učesnici iz Makedonije, tačnije iz opštine Tearce kod Tetova. Sa sobom su poneli prehrambene specijalitete iz svog kraja, ali i neke od proizvoda iz domaće radinosti.

- Prvi put smo ovde i to zahvaljujući tome što smo se sa domaćinima upoznali u Crnoj Gori gde smo se i sprijateljili. Oni su nas pozvali i eto nas, nadamo se da će ovo postati tradicija koju ćemo nastaviti da održavamo. I mi u Makedoniji pravimo dobre gužvare, a sa sobom smo doneli i neke od naših specijaliteta, voća, raznih tikvi, ali i čuveni pasulj Tetovac koji ovde i kuvamo. Posle ćemo, zajedno sa našim domaćinima i da ga probamo – kaže Bobi Petruševski iz KUD-a Kiril Pečinović.

Pored kulturno-umetničkog programa, uz učešće brojnih KUD-ova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i Makedonije, organizatori su pripremili i bogatu gastro ponudu, tako da su posetioci mogli da uživaju u ribljim i lovačkim specijalitetima, gužvarama i vinu. Usput su mogli da razgledaju ponudu na štandovima, ali i da kupe neki od proizvoda iz domaće radinosti.