Odavanje počasti civilnim žrtvama rata

Na Vidovdan su položeni venci srpskim civilnim žrtvama rata u Borovu naselju i Vukovaru, dok su u hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru služeni liturgija i parastos.

Tijana Živanović 28.06.2024.

Na praznik Vidovdan pripadnici srpske zajednice u Vukovaru tradicionalno su odali počast civilnim žrtvama rata. Počast se odaje ljudima koji su stradali pre početka ratnih dejstava, ali i za one koji su stradali u toku rata. Venci su prvo položeni u parku u Borovu naselju, a zatim kod veslačkog kluba u Vukovaru.

- Za nas je važno da se prisećamo žrtava stradanja, naših predaka, jer onaj ko ne vodi računa o svojoj istoriji taj nema budućnost. Za nas je važno da svaka žrtva ima poštovanje i da se prema svima jednako ponaša. Svi rođaci stradalih imaju pravo da znaju gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih - rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić koji ističe da svaki čovek u Vukovaru nosi svoju bol.

Liturgija povodom Vidovdana služena je u hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru, a nakon liturgije i parastos civilnim žrtvama rata.  Zajedničko veće opština je zajedno sa Većem srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Samostalnom demokratskom srpskom strankom bilo suorganizator obeležavanja ovoga dana.

- Vence smo položili na mestima gde su naši sugrađani srpske nacionalnosti izgubili živote prije ratnih dešavanja 1991. godine. Važno je da se sećamo tih žrtava i nedužnih civila koji su dali svoje živote i mislim da se tako nešto ne bi smelo dogoditi više nikada. Zato se i sećamo njih i dajemo im pomen – poručio je predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Zoran Rokvić.

Mnogobrojni građani koji su se okupili, kako bi odali počast žrtvama prije početka ratnog dejstva, ali i tokom rata, govore o značaju pomena nesrećno nastradalih ljudi.