Odmerili znanje iz nacionalne grupe predmeta

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara bila je 20. maja domaćin takmičenja i smotre učenika iz dodatnih sadržaja nacionalne grupe predmeta.

Maja Milanović 22.05.2023.
Takmičenje škola

Učenici viših razreda osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se nastava provodi po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, takmičili su se u subotu 20. maja iz dodatnih sadržaja nacionalne grupe predmeta.

- Ideja za ovakvim takmičenjem nam je došla po ugledu na takmičenja koja imamo po školama od školskog nivoa, županijskog i dalje do državnog jer specifičnost izvođenja nastave po A modelu školovanja je u tome što mi imamo dodatne nacionalne sadržaje iz srpskog jezika, geografije, istorije, likovne i muzičke kulture. Želja nam je bila da nagradimo decu koja slušaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kroz ovakvo takmičenje i da vidimo gde smo u svemu tome – rekao je nastavnik geografije i voditelj projekta Novica Gajić.

U takmičenju je učestvovalo 93 učenika iz 14 škola koji su svoje znanje odmerili iz srpskog jezika, geografije, istorije, likovne i muzičke kulture.

- Pripreme su prošle odlično, mojih četvero učenika su ovde iz Osnovne škole Nikole Andrića i Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Učenici su se jako dobro pripremili, zadovoljstvo im je da uče istoriju, veoma kreativno pristupaju svemu ovome i mislim da to sa zadovoljstvom rade – kaže nastavnik istorije Zoran Jakšić koji smatra da je ovakav vid dečijeg takmičenja izuzetano važan za srpsku decu sa ovoga područja jer se na taj način neguje srpska kultura i tradicija.

- Deca su dobila pre takmičenja zadatak koji je vezan za Nemanjiće, dakle mogli su da nacrtaju tehnikom tempera bilo koji motiv vezan za tu temu. Odabrana su dva najbolja rada iz petog razreda i donešena su ovde da ih danas izložimo. Prilikom ocenjivanja gleda se motiv, način na koji je naslikano i kompozicijski stil. Deca se uvek vole takmičiti, tako da su jako dobro prihvatili i nije im bio problem doći danas ovde – dodaje nastavnica likovne kulture Zorica Gojkov.

Bila je ovo prilika da deca pokažu znanje koje su stekla tokom školovanja, ali i da upoznaju svoje vršnjake iz drugih škola.

- Danas sam se takmičila iz istorije, pripreme su protekle dobro, malo mi je bilo teže da zapamtim određene godine, ali uspela sam. Nisu mi pripreme za današnje takmičenje oduzele puno slobodnog vremena, jer sam se svaki dan u školi pripremala sa nastavnicom – kaže učenica šestog razreda Osnovne škole Borovo Mia Rakazović.

Iz srpskog jezika, između ostalih, takmičila se učenica osmog razreda Osnovne škole Dalj Una Panišić koja je na ovaj način iskazala svoju ljubav prema sprskom jeziku.

- Pitanja su mi bila poznata, sve to smo radili na nastavi. Književnost mi je bila malo lakša jer se više volim time baviti, ali ni gramatika nije bila toliko teška. Želja mi je bila i srednju školu upisati na nastavi po A modelu na srpskom jeziku, međutim, planiram da upišem medicinsku školu u Osijeku koja nema taj model školovanja, ali ću se truditi da pričam i očuvam svoj maternji jezik – kaže nam Una.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Vukovar, dok je projekat sufinansiran od strane Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.