Održan festival dečjeg folklora u Vukovaru

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Sloga” iz Vukovara održani su susreti srpskih dečijih folklornih grupa u okviru Festivala mladih Vukovar.

Srđan Sekulić 30.10.2023.
festival mladih kud sloga vukovar

Pred gotovo punom sportskom dvoranom Osnovne škole „Dragutin Tadijanović” u Vukovaru nastupilo je stotinak dece, osnovaca iz više kulturno-umetničkih društava na manifestaciji koja je i pokrenuta sa ciljem afirmacije najmlađih folkloraša koji neguju srpsku tradicionalnu pesmu i igru.

- S obzirom da imamo dve mlađe sekcije, u svakoj po petnaestak dece, hteli smo da napravimo jedan festival gde će nam dolaziti deca, da se druže, ali i da jedni od drugih učimo. Srećni smo da je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu podržala ovaj festival i što imamo mogućnost da ovako nešto organizujemo kod nas u Vukovaru – istakao je predsednik KUD-a „Sloga” iz Vukovara Branislav Bijelić govoreći i o dobroj saradnji između društava.

- Imamo dobru saradnju sa mnogim društvima u regionu i neka od njih večeras nisu prvi put ovde i kad god dođu uvek su nam rado viđeni gosti. Isto tako drago mi je da su u Vukovaru po prvi put deca sa Korduna, odnosno iz Vojnića. Drago mi je zbog njih s obzirom da u tom delu Hrvatske srpski narod ima malo ovakvih događaja, i jednu ovako kvalitetnu i dobru scenu – rekao je Bijelić.

Organizatori su manifestaciju posvetili deci, onima koji su budućnost svakog društva, ali su sve manje aktivni u društvenom segmentu.

- Mislim da sva društva na ovom našem prostoru imaju problem kako da privuku decu jer ona danas imaju mnogo opcija na koje troše svoje slobodno vreme. Čini mi se da su i roditelji tu krivi što nisu usmeravali decu na jedan ovakav vid kulture. Deca treba da budu čuvari naše tradicije, oni su ti na kojima sve ovo treba da ostane i mislim da bi ih trebalo biti mnogo više da ne bi zaboravili svoje običaje, tradiciju, svoju pesmu i igru – naglasio je Bijelić.

Gosti festivala

Na vukovarskom festivalu mladih nastupile su dečije grupe KUD-a „Kolovit” iz Gradiške, SPKD „Prosvjeta” Brčko, CTKU „Kosta Abrašević” Bačka Palanka, KUD „Mladost” Bač, SKD „Prosvjeta” pododbor Vojnić i  domaćini KUD „Sloga” Vukovar.

- Od svoje sedme godine sam u folkloru i to je nešto lepo i predivno od druženja, putovanja pa do koordinacije pokreta, smisla za igru i pevanje. Ovakve manifestacije su idealne na kojima se deca u jednu ruku osamostale, upoznaju nove prijatelje, a svaka nova scena je neko novo iskustvo. Zato su ovi programi poželjni jer upoznajemo jedni druge i sve je to dobar povod da se ponovo sretnemo – rekla je Ljiljana Žihlavski iz Centra tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke.

festival mladih kud sloga vukovar

Ovaj Centar ima dugogodišnju saradnju sa KUD-om „Sloga”, a na Festivalu mladih pojavljuju se drugi put. Njihova deca su uzrasta od prvog do šestog razreda, a na programu u Vukovaru predstavili su se sa dve koreografije, odnosno igrama iz Brusnika i Niša. Za razliku od njih KUD „Kolovit” iz Gradiške u Republici Srpskoj prvi put je na ovom festivalu, ali takođe imaju dugu tradiciju saradnje sa vukovarskom Slogom. Oni su došli sa nešto starijom decom uzrasta između 13 i 14 godina, a predstavili su se sa dve koreografije iz Republike Srpske, igrama sa Vlašića i Semberije. Kolovit je za naše prilike veliko društvo koje broji 350 članova, odnosno devet folklornih sekcija, četiri pevačke grupe kao i četiri grupe modernog plesa, te narodni orkestar.

- Rad sa decom, koliko god to bilo teško, je nešto što čoveka oplemenjuje i što mu daje neki motiv da ide dalje, da stvori ljude od te dece i pruži im mogućnost da u ovo vreme odu negde, prođu i vide različite kulture, spoznaju nešto drugo i nešto različito od onoga na što su navikli – zaključuje predsednik i umetnički direktor KUD-a „Kolovit” iz Gradiške Mirko Borjanović.