Održana bjelobrdska pudarina

Po 12. put na pudarini su se okupili ljubitelji vina, vinograda i pesme. Ove godine program je održan kod bjelobrdske etno-kuće, a tradicija je predstavljena kroz pesmu i igru.

Pudarina Bijelo Brdo

U organizaciji SKUD-a  „Jovan Jovanović-Zmaj” iz Bijelog Brda i Prosvjetinog pododbora iz ovog mesta održana je prošlog vikenda tradicionalna manifestacija – pudarina.

– Ovaj program je oduvek bio zanimljiv i veseo kao što je to uostalom bilo i ovaj put. Nismo širili ovu manifestaciju na više društava i učesnika jer još uvek pratimo situaciju sa koronom. Goste iz Vrginmosta proveli smo kroz Bijelo Brdo, upoznali ih sa našom istorijom. Ova manifestacija je za nas jako značajna jer uz manji broj stanovnika i zbog dece koja žive u našem mestu sve ovo i radimo. Dosta te dece je danas aktivno u folkloru – istakao je predsednik Prosvjetinog pododbora iz Bijelog Brda Tihomir Sekeruš.

Pored domaćih folkloraša na improvizovanoj bini ispred etno-kuće publici su se predstavili i folkloraši iz Vrginmosta kao i KUD „Šandor Petefi” iz Dalj planine.

– Meni su običaji našeg naroda veoma poznati i kao učiteljica koja predaje našoj deci po C modelu đacima govorim i o običajima tako da mi je poznat i pojam pudara i pudarine. Takođe, i naše članove folklora smo upoznali sa tim gde idu i zašto idu – naglasila je predsednica SKD Prosvjeta pododbor Vrginmost Senka  Crevar.

U Bijelom Brdu su se predstavile dve folklorne grupe ovog Prosvjetinog pododbora, mlađa koja je izvela igra sa Korduna, dok je starija nastupila sa igrama iz Šumadije. Ovaj pododbor pored folklorne ima i recitatorsko-dramsku sekciju kao i mušku pevačku grupu u kojima je aktivno oko 35 članova.

– Mi nemamo tako jaku tradiciju negovanja vina i vinograda, ali kao voćarski kraj kod nas su zastupljeni šljiva i rakija. Kod nas su neki drugi običaji vezani uz pečenje rakije šljivovice. Pre jeste bilo vinograda, ali u zadnjih pedesetak godina to je baš zamrlo u našem kraju – navela je Crevar.

Kao što je poznato pudarina je običaj čuvanja vinograda koji je bio aktuelan kada je i vinograda bilo više, a vezan je za period zrenja grožđa. Danas se u pudarenje gotovo i ne ide, a običaj se od zaborava čuva na ovakvim manifestacijama i susretima.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.