Opština Negoslavci pomogla svojim preduzetnicima

U sklopu programa privrednog razvoja, Opština Negoslavci raspisala je konkurs za sufinansiranje četiri različite mere za obrtnike koji je bio otvoren do kraja 2021. godine.

Opština Negoslavci

U Negoslavcima su 26. januara potpisani ugovori za sufinansiranje obrta na području ove opštine. Početkom korištenja demografskih mera ugovori su potpisani sa pet obrta, dok su ove godine sredstva za tu namenu povećana te je osam preduzetnika dobilo priliku za bespovratna sredstava.

– Na konkurs se javilo osam obrta, maksimalni iznos koji je mogao dobiti jedan obrt je 25.000 kuna. Imali smo četiri mere za sufinansiranje, jedna mera se odnosila na otvaranje obrta na području opštine Negoslavci, druga mera se odnosila na sufinansiranje plaćanja doprinosa za mpenziono i zdravstveno osigranje, treća mera je bila za opremanje prostora gde obrti provode svoje aktivnosti i poslednja mera je bila za nabavu radnih, dostavnih ili transportnih vozila. Potpisani su ugovori sa osam obrta, od toga pet novootvorenih u 2021. godini i mi smo zaista zadovoljni s obzirom na to da je ovo rezultat demografskih mera naše Opštine koje su pokrenute pre dve godine . Raduje nas činjenica da mere koje smo pokrenuli sa ciljem da zadržimo ljude u Negoslavcima daju rezultata – izjavio je načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Opština Negoslavci želi da zadrži svoje stanovnike i učiniti im život što bolji i kvalitetniji, te je upravo iz tog razloga pokrenula čitav niz demografskih mera.

– Mere planiramo zadržati i u budućnosti. Pored mere za obrtnike postoji i demografska mera za sufinansiranje kupovine kuća za mlade i mlade porodice, oslobađamo plaćanja komunalnih doprinosa porodice koje imaju troje i više dece i povećali smo naknadu za novorođenu decu na 5.000 kuna za svako novorođeno dete na području opštine. Cilj nam je da zadržimo ljude na području Negoslavaca, ali i da omogućimo novo naseljavanje. Da nismo pokrenuli ove mere popis stanovništva koji je nedavno objavljen bi bio još dramatičniji jer smo se suočili sa odlivom stanovništva – dodaje Jeckov.

Opština Negoslavci prema poslednjem popisu stanovništva iz 2021. godine ima 1.012 stanovnika, što je 451 stanovnik manje u odnosu na popis iz 2011. godine