Osmi mart proslavljen u Vukovaru i okolini

Drage žene, nastavite da rušite barijere, razbijate stereotipe i budite jake kao i do sada. Srećan Osmi mart želi vam i ekipa našeg portala.

Maja Milanović 08.03.2024.
Osmi mart

Ideja za obeležavanjem Osmog marta proizašla je iz dugogodišnje borbe žena u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, jednaka biračka prava i bolja zdravstvena zaštita. Najmasovniji protest žena bio je 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Dve godine kasnije, na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu ustanovljen je Međunarodni dan žena. Danas, više od sto godina kasnije, ostvareni su bitni pomaci u korist sve većih socijalnih, političkih i ekonomskih prava žena, kako u svetu, tako i u Hrvatskoj.

Tako se ovih dana i na istoku Hrvatske različitim kulturno-umetničkim programima, predstavama i druženjima obeležava Osmi mart, a poštovanje i zahvalnost ženama već dugi niz godina iskazuje i gradska organizacija Samostalne demokratske stranke Vukovar koja druženjem sa ženama i malim znakom pažnje za Osmi mart počasti svoje članice, ali i ostale sumeštanke. Tako su i ovog dopodneva karanfile podelili u centru Vukovara na staroj pijaci i u Borovu Naselju.

- Želim da poručim svim ženama da nastave da budu jake i snažne kao što su bile i do sada, jer činjenica jeste, da ono što žena može i ono što žena želi da napravi, u pravilu, to i ostvari. Upravo je to možda ono što nama muškarcima, kako kažu snažnijem polu, nekada nedostaje i zato je jako važno, a mi to već imamo u našim redovima snažne, odvažne i jake žene i možemo se samo ponositi sa njima – poručio je predsednik gradske organizacije SDSS-a i zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar.

Takođe, gradska organizacija pomenute stranke organizovala je sinoć druženje za više od 170 žena u restoranu Mornar kada su se, uz muziku, večeru i druženje odmakle od svakodnevice i poslova koje inače obavljaju.

- Ove godine smo malo proširili naš program obeležavanja Dana žena. To smo radili i pre koronavirusa, kada smo sve naše aktivistkinje i naše sugrađanke koje su izrazile želju da budu sa nama pozivali u restoran Mornar kako bi se družili i opustili. Ove godine smo ponovo krenuli sa tom organizacijom i sinoć okupili više od 170 žena što nam je posebno drago. Nadamo se da ćemo i sledeće godine moći to ponoviti, ali i da će broj žena biti još veći. Veoma smo zadovoljni povratnim informacijama, žene su pozitivno reagovale i to nam daje želju i volju za napredak – zaključio je Kolar.