Osnovano Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“

U Vukovaru je petog jula osnovano Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“ koje će delovati na području Osječko-baranjaske i Vukovarsko-sremske Županije.

Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“

Za predsednika novoosnovanog udruženja izabran je Dušan Velimirović iz Vukovara, a zamenici su Milica Šarčević iz Vukovara i Aleksandar Ilinčić iz Dalja. U upravnom odboru uz njih će biti i Vladimir Horvat iz Kneževih Vinograda te Jovana Popović iz Belog Manastira. Za sekretara udruženja izabran je Jovan Vlaović iz Dalja.

Namera udruženja je okupljanje svih akademskih građana sa područja ove dve najistočnije hrvatske županije mlađih od 40 godina. Ciljevi udruženja biće i organizovanje humanitarnih akcija, raznih promocija, tribina i predavanja, ali, kako kažu iz udruženja, najvažniji cilj je upoznavanje mladih sa područja ove dve županije te njihovo podsticanje na aktivniji javni život.

– Ovo udruženje mladih osnovali smo s namerom da promovišemo, razvijamo i unapređujemo evropske vrednosti, demokratske tekovine, prava zagarantovana Erdutskim sporazumom, ljudska prava i prava mladih, informisanje mladih uz aktivno poticanje društvenog i socijalnog preduzetništva, volonterstva i pružanja usluga socijalno osetljivim, marginalizovanim grupama ljudi, na primer davanja instrukcija učenicima i studentima, sakupljanja humanitarne pomoći, pomoć starijim osobama i sl. Udruženje bi kao svoj glavni cilj imalo da poveže kako mlade Srbe na istoku Republike Hrvatske, tako i mlade Srbe iz Republike Hrvatske koji, iz različitih razloga, trenutno žive van njenih granica – objašnjava sekretar novoosnovanog udruženja Jovan Vlaović.

Žele da okupe i povežu mlade Srbe

Takođe, udruženje mladih imalo bi za svrhu upoznavanje i umrežavanje, poticanje na rad i afirmisanje mladih pripadnika srpske nacionalne manjine u smeru aktivnijeg bavljenja društvenim temama i problematikom sa kojom se svakodnevno suočavaju. Od pasivnih posmatrača mladi treba da postanu aktivni učesnici dešavanja oko njih, na način da članovi udruženja i šira mlađa populacija ostvare svoje potencijale i talente zarad opšteg napretka društva, a naročito srpske nacionalne manjine na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

– Jedan od naših zadataka biće i to da mlade pripadnike srpske nacionalne manjine informišemo o mogućnostima obavljanja stručnih praksi, zapošljavanja i stipendiranja, ali isto tako i informisanja o događajima od značaja za srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj i o delovanju institucija srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj kojima bi i oni mogli da se pridruže – kaže predsednik AUSO Dušan Velimirović koji je i novinar našeg portala.

Udruženje je ponelo ime Josifa Runjanina, jednog od istaknutijih i značajnijih Srba rođenih na području današnje Republike Hrvatske, koji je svojim likom i delom povezao Srbe iz Hrvatske sa većinskom narodom. Zbog doprinosa Josifa Runjanina međunacionalnim odnosima Srba i Hrvata smatramo kako bi mu trebali odati počast.

Iz Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ pozivaju sve građane srpske nacionalnosti sa područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske Županije mlađe od 40 godina, koji imaju fakultetsku diplomu, ili su aktivni studenti sa postignutih najmanje 180 ECTS bodova da se pridruže ovom udruženju, koje je trenutno u fazi osnivanja pred Uredom državne uprave Vukovarsko-sremske županije.