Ostrovo u srcu: Domaći KUD igrao uz goste iz Republike Srpske

Međudržavni festival srpskog folklora „Ostrovo u srcu“ održan je u subotu šesti put po redu u Domu kulture u Ostrovu, a organizatori su bili tamošnji pododbor SKD „Prosvjete“ i Kulturno-umetničko društvo „Ostrovo“.

Dušan Velimirović 08.10.2018.
Ostrovo u srcu kulturno umetničko društvo kud ostrovo 2018

Manifestacija „Ostrovo u srcu“ okuplja srpska kulturno-umetnička društva van Srbije, ali prikazuje i čuva srpske običaje i kulturu.

- Nastojimo svake godine da imamo druge goste, ukoliko smo u mogućnosti. Poznajemo se preko zajedničkih prijatelja pa se međusobno pozivamo na manifestacije. Ovakvi događaji mnogo znače za selo jer se u ovim našim malim sredinama ne dešavaju tako često pa meštani maju veliku želju da posete ovakve godišnje večeri KUD-ova – govori predsednica Kulturno-umetničkog društva „Ostrovo“ Snežana Jovanović.

Uz domaćine ovog festivala, koji su se predstavili igrama iz Hana i Vranjskog polja, nastupili su i gosti iz Republike Srpske: Srpsko kulturno-umetničko društvo „Lazarica“ iz Batkovića, Folklorno-umetnička grupa „Motajički vuk“ iz Sitneša te Srpsko kulturno-umetničko društvo „Lepa Radić“ iz Gradiške. Pre samog programa održan je defile seoskim ulicama.

- Naše kulturno-umetničko društvo večeras nastupa po prvi put u Hrvatskoj. Utisci su fenomalni, ali smo imali tremu na početku. Sada je sve super. Trudimo se da što više upoznamo našu okolinu i što više učestvjemo na ovakvim manifestacijama u regionu. Važnije nam je da nastupamo u mestima gde se priča našim jezikom, nego da putujemo na neke dalje destinacije, što je možda zanimljivije deci i omladini. Dužnost svakog kulturno-umetničkog društva je da stvara prijateljstva sa sličnim društvima - kaže predsednik Srpskog kulturno-umetničkog društva „Lazarica“ iz Batkovića Dragan Mihojlić.

Ovakve manifestacije su odlična prilika za druženje i očuvanje narodnih običaja, a isto tako i prilika da se domaćini nastupom predstave na najbolji način, što nam potvrđuje i jedna od članica KUD-a Ostrovo Nikolina Gagulić.

- Plešem već šest godina i do sada sam bila na puno nastupa i putovanja. Družimo se, nastupamo, a pravimo i kod nas u Ostrovu manifestacija dva puta godišnje. Od nastupa najviše pamtim nastup u Bosni kad smo igrali igre iz Slavonije, a muzičar nam je svirao potpuno drugačiju melodiju. Takođe, pamtim i nastup u čast za naš fudbalski klub, nakon kojeg su nas fudbaleri oduševili aplauzom i fotografisanjem – priča Nikolina.

Manifestacija u sklopu projekta "Selu u pohode"

Manifestaciju „Ostrovo u srcu“ pripomoglo je Zajedničko veće opština kroz projekat „Selu u pohode“. Ovakve i slične manifestacije pomažu očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, pogotovo na područjima van granica Republike Srbije. Na taj način dolazi do upoznavanja Srba iz različitih delova regiona pa čak i ostatka Evrope.

Ostrovo je selo u opštini Markušica, nedaleko Vinkovaca i spada u Vukovarsko-sremsku županiju. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 612 stanovnika većinom srpske nacionalnosti.

Kulturno-umetničko društvo „Ostrovo“ postoji 46 godina. Kroz KUD je generacijama prošlo puno dece i omladine. Trenutno nemaju puno članova jer, po rečima meštana, ostalo je samo tristotinak stanovnika. Ipak, u KUD-u postoji mlađa grupa koja broji 30 igrača, što iz samog Ostrova, što iz ostalih sela u kojima ne postoje kulturno-umetnička društva.

Ovaj KUD već sledećeg vikenda nastupa na dečjoj smotri folklora u Belom Manastiru, nešto kasnije i u Rumenci, a odrasle članove uskoro čekaju nastupi u Republici Srpskoj i Srbiji.