Otvoren jubilarni MESDAM u Pačetinu

Sa predstavom „Bračna komedija“ u izvođenju „Scene maska“ iz Šapca u Pačetinu su drugog dana juna otvoreni jubilarni 20. Međudržavni susreti dramskih amatera – MESDAM.

Srđan Sekulić 06.06.2023.
MESDAM Naslovna

Tokom prve polovine juna na pačetinskoj letnjoj pozornici biće izvedeno ukupno 12 predstava dramskih amatera iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Ove jubilarne susrete otvorili su profesionalni glumci Ivan i Aneta Tomašević sa predstavom „Bračna komedija“ čiji tekst i režiju potpisuje upravo Ivan Tomašević.

- U svetu glume se stalno sklapaju prijateljstva i novi susreti tako da smo mi preko našeg prijatelja i kolege Cvetina Aničića saznali za ovaj festival i on nas je zapravo i predložio da otvorimo ove susrete. Izabrali smo „Bračnu komediju“ koja je ujedno i naša najnovija predstava, u januaru smo imali njenu premijeru, a ovo je ukupno 15. put da je izvodimo za ovih nekoliko meseci. Gosti smo na mnogobrojnim festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu, a ovo nam je prvo gostovanje u Hrvatskoj. Pored velikih gradova nastupamo i u manjim mestima kao što je Pačetin gde želimo zapravo da pomognemo da ovakvi festivali opstanu i da traju – istakao je Tomašević.

Scena maska je osnovana 2002. godine, a njeni osnivači su upravo bračni par Tomašević, oboje prvaci šabačkog pozorišta.

- Posle 35 godina braka i 40 godina na sceni nije teško da glumite sa svojim suprugom, mislim da je to najbolja kombinacija jer ako nekoga poznajem dobro, poznajem njega kao i on mene. Pored ove predstave učestvujem u još nekoliko projekata, glumim u serijama i filmovima, a trenutno sam angažovana u snimanju jednog filma kojeg režira Lordan Zafranović – kaže Aneta Tomašević.

Veliki jubilej za malo mesto

Predstava „Bračna komedija“ je pre mesec dana pobedila na festivalu „Duo drame“ u Makedoniji, a publika će na ovogodišnjem MESDAM-u imati priliku da vidi i predstave u izvođenju dramskih grupa iz Kruševca, Beočina, Surduka, Krnjaka, Banatskog Karađorđeva, Teslića, Inđije, Aleksinca, te domaćina iz Pačetina koji će izvesti dve predstave kao i jednu dečiju.

Mesdam Tekst

MESDAM se po 20. put održava u organizaciji KUD-a „Branko Radičević“ i pačetinskog pododbora Prosvjete, a ovo društvo je ujedno i jedan od glavnih pokrovitelja ove manifestacije.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što je ovo jedan lep jubilej ove manifestacije. Sam festival služi na ponos ne samo Pačetinu, nego i celom Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta, a usudim se reći i celoj srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Kao neko ko je od početka upoznat sa radom i ovih organizacija i festivala bilo je lepo gledati ljude koje poznajemo kako glume, a kako je vreme prolazilo shvatali smo da oni jesu amateri, ali da ovaj posao zaista lepo rade – naglasio je generalni sekretar Prosvjete i nekada jedan od organizatora ove manifestacije Slobodan Živković.

Međudržavni susreti dramskih amatera pokrenuti su 2003. godine na predlog i inicijativu pačetinskih prijatelja iz Iriga koji takođe imaju svoju manifestaciju – Festival dramskih amatera Srema. Na tom prvom MESDAM-u nastupili su dramski amateri iz Iriga i Obudovca kao i domaćini sa predstavom „Janez“. Već sledećih godina broj učesnika se povećavao, a za ovih dvadeset godina gotovo pedesetak različitih dramskih grupa je nastupalo u Pačetinu, dok su gotovo stalni učesnici KUD „Brile“ iz Beočina.

Nosioci MESDAM-a su KUD „Branko Radičević“ iz Pačetina kao i ovdašnji pododbor Prosvjete. Kulturno-umetničko društvo osnovano je 1999. godine na inicijativu sada pokojnih Đoke Rašića i Branka Kurucića, a uz podršku desetak entuzijasta, da bi godinu dana kasnije bio osnovan i Prosvjetin pododbor. Prva predstava koju su izveli isključivo glumci iz Pačetina bila je Nušićevo „Sumnjivo lice“ u režiji pomenutog Rašića, a nakon ove, svake godine su se redale nove predstave, dok je najveći uspeh postignut sa predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ koja je osvojila i brojne nagrade na mnogim festivalima.

Zatvaranje MESDAMA predviđeno je za 18. jun kada će nastupiti domaćini sa predstavom „Mreža“ po tekstu i režiji Cvetina Aničića.