Otvorena Mala besplatna školska biblioteka za meštane Bršadina

Gradska biblioteka Vinkovci i Bibliobusna služba Vukovarsko-sremske županije poklonile su Osnovnoj školi Bršadin kućicu za knjige.

Maja Milanović 28.10.2022.
Biblioteka Bršadin

Povodom Meseca hrvatske knjige 27. oktobra u Bršadinu je svečano otvorena kućica za knjige koja je dostupna svim meštanima ovoga sela. Kućica je postavljena ispred škole i sadrži pedesetak različitih naslova.

- Tema ovog Meseca hrvatske knjige je „Čitaj, misli na sebe” i mladi su u središtu pa se učinilo prikladnim da ovoj osnovnoj školi poklonimo knjige koje su tematski namenjene mladim ljudima, ali i malo starijima kako bi kod njih podstakli čitalačku pismenost i ljubav prema čitanju. Biblioteka je besplatna i dostupna u svako doba dana, a zainteresovani treba samo da otvore prozorčić i uzmu knjigu koju imaju želju da čitaju. Birali smo raznovrsne naslove koji uključuju domaće i strane autore, beletristiku, stručnu i popularnu literaturu jer smo razmišljali kako mladi koji su pred kraj osnovnoškolskog obrazovanja već žele druge teme pa su tu i knjige njima namenjene, ali isto tako i knige za širu populaciju – izjavila je voditeljka Bibliobusne službe Vukovarsko-sremske županije Klaudija Mandić.

Kućica za knjige otvorena je na inicijativu učiteljice hrvatskog jezika Marine Antolović Ferdebar koja ističe da su male besplatne biblioteke bile jako bitne u vreme koronavirusa jer je ljudima bio onemogućen pristup biblioteci kao ustanovi.

- Kućice su jako važne za podsticanje navike čitanja, ali i za oživljavanje kulturnog života malih sredina u kojima nema svakodnevnih predstava i priredbi, gde nema stanovništva, gde nije isplativo puno toga što se drugima čini tako lako dostupnim. Zapravo, inicijativa je nastala kako bi deci približili vrednost knjige koja treba da bude svakodnevna pojava u našem životu, kako bi svoje slobodno vreme oplemenili i kako bi deci pokazali koliko je čitanje zapravo zanimljivo – pojašnjava Antolović Ferdebar.

Čitalačku kulturu treba uvek podsticati

S obzirom na činjenicu da deca u današnje vreme većinu svog slobodnog vremena provode igrajući igrice na telefonima ili tabletima, bibliotekara Osnovne škole Bršadin pitali smo koliko uopšte deca čitaju knjige.

Biblioteka Bršadin tekst

- Čitalačku kulturu među učenicima treba uvek podsticati i razvijati. Ono što mi sa učenicima od prvog razreda radimo jeste da ih navikavamo na knjigu i čitanje jer dobro razvijene čitalačke sposobnosti su u svakom slučaju preduslov i za učenje, ne samo tokom školovanja, nego i za celoživotno učenje. Nastojimo da to od malih nogu usadimo u njih i uglavnom uspevamo u tome, ali je velika prepreka u tome što nam često dolazi prilično velik broj učenika koji nemaju razvijenu čitalačku kulturu još iz svoje porodice i onda su to stvari koje mi pokušavamo dodatno da razvijemo jer ih nažalost mnogi od njih nisu razvili na vreme – rekao je bibliotekar Bojan Lazić.

Otvorenju male besplatne školske biblioteke prethodila je dečija priredba koju su izveli učenici od prvog do osmog razreda, a kojoj su pored zaposlenih u ovoj školi i direktora Zorana Rokvića prisustvovali i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić i pročelnica Upravnog odeljenja za obrazovanje Vukovarsko-sremske županije Jadranka Mustapić Karlić.