Otvorena Spomen-izložba posvećena Bolmanskoj bici

U Bolmanu je 29. aprila obeležena 78. godišnjica od završetka druge najveće bitke u Baranji u završnici Drugog svetskog rata.

Slavko Bubalo 02.05.2023.
Bolmanska bitka naslovna

Bolmanska bitka, vođena od 6. do 21. marta 1945. godine, bila je jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka vođenih u završnici Drugog svetskog rata tokom koje je ovo baranjsko mesto čak sedam puta prelazilo iz ruke u ruku sve do 21. marta kada je konačno oslobođeno. Svake godine u Bolmanu se kod spomenika palim borcima okupljaju antifašisti da podsete na te dane i odaju počast žrtvama koje su pale tokom ove poslednje, ali neuspešne nemačke ofanzive.

- U pokušaju da spreče napredovanje Jugoslovenske vojske i Crvene armije prema zapadu snage nacističke Nemačke pokrenule su u martu 1945. godine ofanzivu. Radi se o jedinicama Vermahta koje su se povlačile iz Grčke. Ova bitka bila je neočekivano teška i odnela je veliki broj žrtava, a prema podacima kojima raspolažem samo ispod ovog spomenika nalazi se grobnica sa oko 600 žrtava – rekao je ukratko o samoj bici predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Belog Manastira Nikola Opačić.

Vence su kod spomenika položile brojne delegacije atifašističkih udruženja iz Hrvatske, ali iz zemalja u okruženju, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine. Sam spomenik je pre nekoliko godina obnovljen, a ceo kompleks sada izgleda mnogo lepše i urednije.

Bolmanska bitka učesnici

- Zahvaljujući pre svega opštini Jagodnjak, njenim žiteljima i našim nastojanjima obnovili smo ne samo ovaj, nego i mnoge druge spomenike. Ovaj spomenik bio je dugo devastiran i znalo se ko je to uradio i kada, ali se dugo ništa nije radilo na tome da on bude obnovljen. Sada je slika potpuno drugačija i ceo ovaj prostor dobio je jedan sasvim drugačiji, pristojniji, izgled jer smo ga pretvorili u jedan memorijalni kompleks koji će osim svog istorijskog značaja za lokalnu zajednicu predstavljati i jedan turistički potencijal – rekao je Opačić.

Venci i cveće položeni su i ispred spomenika u samom Bolmanu nakon čega je u bolmanskom Domu kulture otvorena i Spomen-izložba posvećena Bolmanskoj bici zahvaljujući kojoj će posetioci dobiti potpuniji uvid u sve što se tih dramatičnih martovskih dana 1945. godine dešavalo na ovom prostoru.

- Ovde je još 1985. godine povodom četrdesete godišnjice od Bolmanske bitke otvorena Spomen-soba koju je uradio tadašnji Muzej revolucije Vojvodine. Taj muzej je u međuvremenu spojen sa Muzejom Vojvodine, a Spomen-soba je devedesetih godina prošlog veka devastirana. Pre oko tri godine došli smo na ideju da Spomen-sobu obnovimo i za tu potrebu iskoristili smo predmete koji su nam preostali uključujući naoružanje, ostatke minsko-eksplozivnih sredstava i razne brošure, plakete i značkice. U Spomen-sobi su se nalazile i određene umetničke kompozicije koje su sastavljene od starih komada oružja i te kompozicije rađene su po uzoru na one koje je radio čuveni vajar Nandor Glid koji je slične instalacije svojevremeno radio i za Muzej revolucije – objašnjava kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Horvat, koji je zajedno sa svojim kolegom Vojislavom Martinovim jedan od autora ove izložbe.

Sama izložba uređena je na način da posetioci prolaze kroz nekoliko soba u kojima se nalaze fotografije, razni predmeti i video instalacije koje se sastoje od filma sa svedočenjima preživelih učesnika i animacija koje objašnjavaju sam tok bitke.

Aleksandar Horvat bolmanska bitka

Aleksandar Horvat

- Postoji i ideja da se ovde napravi Memorijalni centar Bolmanska bitka koji bi uključivao i okolne spomenike i Spomen-mesta, a plan je da se ovde dovode đaci iz okolnih škola da obiđu ovu postavku i mislim da će im biti zanimljivo da pogledaju izložene predmete, film i ovu video-animaciju i kompletnu izložbu u čijoj pripremi su nam pomagale naše kolege iz Muzeja Vojvodine i opština Jagodnjak koja je obezbedila sredstva, tehničku pomoć i pripremila ovaj prostor da ga možemo na odgovarajući način opremiti– rekao je Horvat.

Otvaranje spomen-izložbe i napore koje opština Jagodnjak čini kako bi se sačuvala uspomena na ovaj događaj i antifašističku borbu pozdravio je predsednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

- Danas su lokalne zajednice koje do kraja učestvuju u negovanju kulture sećanja i tekovina NOB-a prava retkost i zato mi je posebno drago što je ovde danas otvorena ova Spomen-izložba što je zasluga pre svega opštine Jagodnjak. Veseli me i to što će celo ovo područje biti proglašeno i uređeno kao jedan memorijalni kompleks. Sve to će doprineti da se na ove događaje gleda na jedan realniji način jer ovde se ne veličaju nikakvi totalitarni režimi. Borba protiv zla je univerzalna vrednost i naša je obaveza da govorimo istinu i da se suprotstavljamo lažima i pokušajima revizije istorije. Antifašizam je jedna civilizacijska tekovina, a po svim statistikama u NOB-u nije bilo više od pet posto komunista nego je u tome glavnu ulogu imao sam narod tako da ni o kakvom slavljenju totalitarnih režima ovde ne može biti reči – jasan je Đokić.

Nakon polaganja venaca i obilaska Spomen-izložbe u bolmanskom Domu kulture održani su pozdravni govori i kraći kulturni program. Svim posetiocima i učesnicima obeležavanja 78. godišnjice podeljen je katalog izložbe koji je urađen na srpskom i engleskom jeziku.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.