Pakračka gradonačelnica u poseti srpskim selima

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u pratnji svog zamenika iz redova srpske zajednice Nikole Ivanovića i ljudi iz stručnih službi, posetila je sva naselja iz istočnog dela grada i susrela se sa meštanima i članovima nadležnih mesnih odbora.

Anamarija Blažević Pakrac

U razgovoru sa gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević članovi mesnih odbora Glavice, Cikota, Ožegovaca, Branežaca, Gornje Šumetlice, Krički, Dragovića, Grahovljana, Dereze, Kraguja, Kusonja i Brusnika, na odvojenim sastancima održavanim tokom protekle nedelje, kao najveći problem stanovništva koje živi u ovim selima istakli su održavanje makadamskih i nerazvrstanih asfaltiranih puteva na istočnom delu Pakraca.

Veliki deo tih problema na makadamskim putevima izazivaju prevoznici trupaca jer po njima saobraćaju preteškim kamionima i mašinama, istaknuto je u razgovoru sa tamošnjim stanovništvom.

Zamenik pakračke gradonačelnice Nikola Ivanović istakao je kako je jesenas, samo na području ovih sela, uređeno preko četiri kilometra makadamaskih drumova i to na izuzetno kvalitetan način, ali i da je takvih intervencija potrebno još što je i dogovoreno.
U isto vreme, predstavnici ovih naselja su gradskim funkcionerima pohvalili lanjske aktivnosti na sanaciji makadamskih saobraćajnica čija oštećenja su izazvana elementarnom nepogodom koja je ovaj kraj pogodila 2014. godine.

– U nadležnosti grada Pakraca je oko 800 kilometara makadamskih puteva što je veliki i finansijski i radni teret, jer se njima ponajviše bavi gradski komunalni pogon koji sve to ne stigne da uradi, ali će već tokom leta biti sanirani najviše oštećeni delovi i najfrekventnije saobraćajnice, kao i uređeni delovi kanala uz puteve što je preduslov njihovog održavanja – rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

– Zahvalan sam gradonačelnici i njenom zameniku na dolasku u selo jer je ovo prvi put da nas poseti ovako velika delegacija. Dogovorili smo prenamenu laktofriza u društvenu prostoriju i uređenje puteva i ulica u selu – rekao je nakon sastanka predsednik MO Ožegovci Goran Šteković.

Probleme rešavati boljom komunikacijom

Gradskim ocima prenesena je želja, ali i potreba, da se ruševine bivših seoskih kuća očiste i da se nekadašnji objekti laktofriza pretvore u prostorije za sastanke što je u nekim naseljima već urađeno. Četiri sela i dalje očekuju reelektrifikaciju pa se već u proleće iduće godine i po tom pitanju očekuju konkretne aktivnosti.

– Kroz saradnju Grada, pakračkog VSNM-a i SNV-a kroz kapitalne investicije koje su osigurali saborski zastupnici SDSS-a uređena su dva društvena doma u Gornjoj Šumetlici i Branešcima koji su tokom ove posete koristili za održavanje sastanaka. Grad Pakrac je prepoznao pozitivne efekte tih manjih ulaganja u društvenu infrastrukturu, tako da je plan da se slični radovi provedu i u Dragoviću i Ožegovcima – istakao je Nikola Ivanović.

Predsednica Mesnog odbora Branešci Ana Romanić zahvalila se Gradu, VSNM-u i SNV-u za preuređenje laktofriza u društvenu prostoriju a kao problem istakla je loš asfalt u selu i predložila prioritete. Problem su im i štete na usevima koje pričinjava divljač zbog čega su kontaktirana nadležna lovačka tela, kao i nedovoljna dobra pokrivenost signalima mobilne telefonije.

Prvi put razgovarali sa gradonačelnicom o problemima koji ih tište

Održanim sastancima zadovoljne su obe strane. Mesni odbori činjenicom da ih je gradonačelnica posetila i saslušala šta imaju da kažu, a gradski čelnici odazivom i ozbiljnim pristupom članova Mesnih odbora. Istaknuto je da komunikacija na relaciji stanovnika i gradske uprave ni ranije nije bila problem, ali veruju da će od sada biti još i bolja.

Prema rečima nekih od članova Mesnih odbora, ovo je prvi put nakon mnogo godina da su održani službeni susreti gradonačelnice Pakraca sa članovima Mesnih odbora u pakračkim selima koja su uglavnom većinski naseljena pripadnicima srpske zajednice. Iako su ovakvi sastanci održavani kroz razne komisije i direktne sastanke u gradskoj upravi, svakako je bolje kada se stanje proveri na licu mesta pa svi očekuju da će ovo biti stalna praksa.

Komentariši