Parastos u Kućancima za žrtve Drugog svetskog rata

U porti hrama Svetog Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci održano molitveno sećanje na poginule i ubijene meštane te pripadnike partizanskih jedinica.

Srbi Hr 16.08.2023.
Kućanci

Veće srpske nacionalne manjine u opštini Magadenovac svake godine organizuje parastos za 129 stradalih meštana Kućanaca u Drugom svetskom ratu pa se tako i ove godine kod Crkve Svetog Petra i Pavla okupio znatan broj poštovalaca stradalih iz ovog slavonskog sela koje je najpoznatije po tome što je rodno mesto patrijarha Pavla. Na lokalnom groblju u Kućancima sahranjeno je i 29 poginulih pripadnika 51. vojvođanske divizije kojih se takođe ovde jednako prisećaju i odaju im dužno poštovanje. Parastos je održan 15. avgusta.

Predsednik VSNM opštine Magadenovac Gojko Ćosić podsetio je u svom obraćanju okupljenima na te teške godine i pozvao prisutne meštane da očuvaju tradiciju sećanja na žrtve nacističkog terora. Na spomen obeležju ispred hrama Svetog Petra i Pavla vence za stradale Srbe, Rome i Jevreje položili su potomci stradalih meštana, kao i venac na kosturnicu u dvorištu hrama. Parastos za stradale je služio paroh slatinski i kućanački Dragan Gaćeša.

Kućanci su malo selo na samoj zapadnoj granici Osječko-baranjske sa Virovitičko-podravskom županijom i drugo su najveće mesto u opštini Magadenovac sa oko 500 stanovnika. Prvi pisani zapis o ovom selu datira iz 1680. godine kada je selo imalo 80 domaćinstava, a osnovali su ga Srbi iz severnog Podrinja bežeći pred Turcima. Krajem 19. veka Kućance je naselilo dvadesetak šokačkih porodica iz okolnih sela. Srbi su danas u manjini, ali je selo ostalo mešovitog sastava stanovništva.