Parlament Evropske unije

Hrvatsku u nedelju 9. juna očekuju izbori za Evropski parlament.

Srđan Sekulić 07.06.2024.

Svakih pet godina na nivou Evropske unije održavaju se izbori za Evropski parlament. Na tim izborima građani država koje su članice Evropske unije biraju svoje predstavnike u ovo telo.

Izbori za parlament Evropske unije održavaju se u periodu od 6. do 9. juna ove godine, a u Hrvatskoj su sazvani za nedelju 9. juna. Ukupno će se na izborima birati 720 poslanika zemalja članica od kojih najviše svojih predstavnika daju Nemačka (96 poslanika) i Francuska (81), a najmanje Kipar, Luksemburg i Malta po 6 poslanika. Hrvatska, kao što je poznato, u Evropskom parlamentu imaće 12 predstavnika.

Kao i u svim nacionalnim parlamentima u Evropi tako se i na čelu ovoga nalazi predsednik, a odluke se donose prostom većinom. Sam Parlament ima i svoje odbore, ukupno 20, kao i tri pododbora te 39 izaslanstava, a njegovo sedište je u Strazburu, dok se određene sednice održavaju i u Briselu, a sedište Sekretarijata je u Luksemburgu.

Brojna su ovlašćenja koje donosi Parlament od usvajanja zakona do budžeta Evropske unije. Unutar parlamenta deluju poslanički klubovi u koje se okupljaju srodni politički predstavnici, odnosno političke stranke koje deluju u parlamentu, a trenutno u parlamentu postoji sedam poslaničkih klubova.

U Hrvatskoj je odluku da se održe izbori za Evropski parlament doneo predsednik države, a na njima pravo glasa imaju svi državljani Republike Hrvatske sa navršenih 18 godina života.

Za razliku od hrvatskih parlamentarnih izbora gde je Hrvatska podeljena u 12 izbornih jedinica, u ovom slučaju teritorija Hrvatske čini jednu izbornu jedinicu. Tokom glasanja birači mogu glasati samo jednom za jednu listu kandidata, a birači mogu na jednoj listi zaokružiti i redni broj ispred nekog od kandidata na određenoj listi, tzv. preferencijalni glas.

U slučaju da dva ili više kandidata na određenoj listi imaju isti broj preferencijalnih glasova onda presudnu ulogu ima položaj kandidata na toj listi.

Na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj učestvuje ukupno 25 političkih stranaka, pokreta i koalicija.

Do ovih izbora Hrvatska je u Evropskom parlamentu imala 12 poslanika od kojih su najviše imali SDP i Hrvatska demokratska zajednica po četiri, te po jednog IDS, Hrast, Živi zid i jedan nezavisni kandidat.