Pesme nostalgije za rodnim krajem i mirom

U daruvarskom Srpskom kulturnom centru predstavljena zbirka pesama „Plava daljina” autorke Sanele Pavlice iz Subotice.

Srbi Hr 11.08.2022.
„Plava daljina” Sanela Pavlica Daruvar

U prostoru Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović” koji se nalazi u samom centru Daruvara održano je veče poezije pod nazivom „Pesničko veče sa Sanelom Pavlicom”. Nastavak je to saradnje autorice Sanele Pavlice iz Subotice sa SKD Prosvjetom. Naime Sanela je prošle godine održala isto takvo veče u Lipiku s kojim je, kako kaže, i emocionalno povezana.

Sanela je poreklom iz sela Jagma kraj Lipika i u turbulentnim vremenima devedesetih, ratni vihor odveo ju je do Subotice u kojoj i danas živi sa svojom porodicom. Pred veoma zainteresovanom i pažljivom daruvarskom publikom Sanela je predstavila svoju zbirku pesama „Plava daljina”.

- To su pesme koje odišu nostalgijom za rodnim krajem, za lepšim i mirnijim vremenima, pune emocija – istakla je autorka.

U uvodnom delu sve prisutne je pozdravio predsednik daruvarskog pododbora SKD Prosvete Srđan Bojčić.

- Pandemija je pomalo zaustavila aktivnosti pododbora, ali ja se ipak nadam da će ovakvih i sličnih događanja biti sve više i češće – zaključio je.

Pored autorke, pesme su još interpretirali Marina Romanić, Nikolina Mileusnić i Milorad Kondić, a nakon pročitanih dvadesetak pesama iz zbirke autorki su od okupljene publike stigle sve same pohvale uz želju da i svoju sledeću zbirku pesama, koja je u najavi, predstavi u Daruvaru što je ona s oduševljenjem prihvatila.

Predsednik SKD Prosvjeta pododbora Pakrac-Lipik Darko Derenj i zamenica predsednika Mirsada Popović Damjanović istakli su da je pesničko veče nastalo kao deo projekta „Umrežavanje i saradnja pododbora SKD Prosvjete Zapadne Slavonije i Moslavine” koji se sufinansira od strane Ministarstva Kulture i informisanja Republike Srbije, a kroz koji su predviđene četiri pesničke večeri u pododborima u Daruvaru, Garešnici, Pakrac-Lipik i Okučanima, te po jedna likovna kolonija i sportsko-edukativna radionica za decu na izletištu Omanovac kod Pakraca.