Po prvi put u obnovljenom Srpskom domu održan Vaskršnji program

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Vukovar već tradicionalno na Vaskršnji ponedeljak proslavlja duhovno i svetovno najveći hrišćanski praznik.

Maja Milanović 26.04.2022.
Prosvjeta Vaskrs naslovna

U obnovljenom prostoru Srpskog doma u Vukovaru se 25. aprila obeležio najveći Hrišćanski praznik pravoslavniih vernika, jer suština učenja pravoslavne vere označava upravo vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere nad životom. Brojni Vukovarci, ali i stanovnici okolnih mesta sa nestrpljenjem su dočekali popuštanje epidemioloških mera i rado se odazvali svečanom programu.

- Vukovarska Prosvjeta tradicionalno za građane grada Vukovara priprema Vaskršnji program na veliki Vaskršnji ponedeljak. Tu želimo nešto da kažemo o najvećem hrišćanskom prazniku, ali na naš način gde ćemo se radovati velikoj žrtvi velikoga sveca i jednoj dugoj tradiciji hrišćanskih naroda. Pozvali smo sve dobronamerne Vukovarce da dođu večeras i ovo je prvi veliki program u Srpskom domu u Vukovaru što nas posebno veseli. U večerašnjem programu po tradiciji nastupaju naša društva koja nam pomažu u svemu ovome što radimo i pripremamo – izjavio je predsednik Vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Bogat svečani program

Program je duhovnom pesmom započelo Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, besedu o Vaskrsu govorio je veroučitelj Miroslav Mišanović, prvi put publici su se na harmonici i gitari predstavili brat i sestra Novak i Nina Kolar, a nakon toga prigodan recital o Vaskrsu izveli su mlađi i stariji članovi novoosnovane recitatorske sekcije SKD Prosvjeta Vukovar, sa sedištem u Borovu naselju.

- Mi smo počeli raditi u oktobru mesecu prošle godine. Takođe večeras nam se predstavila i folklorna sekcija koja je prvi nastup imala za Božić i ovo im je drugi nastup. Jako smo zadovoljni, stalno dobijamo novu decu koja dolaze da igraju. Našu folklornu sekciju vodi Sanela Bunić, ona je inače profesorica matematike, ali jako voli da igra. Većina dece je iz Borova naselja i nešto malo iz Borova. Deca su redovna na probama, stalno dolaze i vole da igraju. Čekamo da nam završe veliku salu u Srpskoj kući da možemo i stariju grupu da povećamo. Nemamo prostora za koreografije od deset i više igrača u starijoj grupi. Zadovoljni smo, volimo da igramo, volimo da radimo i da recitujemo, tako da imamo dece koja su aktivna u svim sekcijama – kaže članica vukovarske Prosvjete Tatjana Lipovac.

U programu su još sa prigodnim recitalima učestvovali učenici Gimnazije Vukovar, tamburaški orkestar Vučedolski zvuci sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem kao i gosti iz Kulturno-umetničkog društva Đoko Patković iz Bobote koje sa vukovarskom Prosvjetom sarađuje dugi niz godina a na Vaskršnjem programu su se predstavili igrama iz Šumadije.

Prosvjeta iz Vukovara i u narednom periodu planira da Vukovarcima omogući različite  kulturne sadržaje.

- Planiramo da 28. i 29. maja održimo likovnu koloniju koja je takođe jedan tradicionalan sadržaj gde ugošćavamo goste sa prostora bivše Jugoslavije i domaće slikare, družimo se i uvek nam ostave jedno blago, a to je umetničko delo. Imamo još neke dodatne zadatke da to blago izlažemo i da pokazujemo narodu i našoj zajednici šta smo mi to zajedno uradili. Tako da planiramo pre kolonije jednu likovnu izložbu, to bi bila treća likovna izložba iz našeg depoa ranijih kolonija. Imamo dosta slika, jedan deo njih i prodajemo, a jedan deo smo obavezni da sačuvamo izlažući ih, ne samo u Vukovaru i bližoj okolini nego širom Republike Hrvatske tamo gde god nas pozovu – dodaje Živković.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.