Podeljeni humanitarni paketi Srbima iz manjih mesta

Zajedničko veće opština nastavlja sa humanitarnom akcijom podele paketa najugroženijim kategorijama stanovništva na teritoriji Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Srbi Hr 05.05.2020.
humanitarna pomoć srđan jeremić dragana jeckov

U drugoj akciji Zajedničkog veća opština paketi su četvrtog maja u saradnji sa Srpskim narodnim većem i Crvenim krstom podeljeni u mestima Mirkovci, Banovci, Sremske Laze, Orolik, Ilok te mestima u Osječko-baranjskoj županiji.

- Prošli put smo se više fokusirali na grad Vukovar i okolna mesta, a u Osječko-baranjskoj županiji na samu Baranju. Ovaj put napravili smo iskorak prema manjim sredinama gde naši sunarodnici žive u opštinama i gradovima u kojima srpska opcija ne nosi vlast. Ne smemo zaboraviti na naš narod gde god on živeo- izjavio je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Prema uputstvima Crvenog krsta u paketima se nalaze osnovne higijenske potrepštine i prehrambene namirnice. Svi paketi podeljeni su pripadnicima srpske zajednice koji žive sami i u teškim uslovima, a kako bi bili dostavljeni u „prave ruke“ akcija je realizovana u koordinaciji sa srpskim manjinskim većima.

- Akcija se odvija u saradnji sa Većem srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, dok za područje Vukovarsko-sremske županije ZVO sarađuje sa predsednicima opštinskih i gradskih veća koji su odredili ko su prioriteti u smislu socijalnog aspekta – napominje Jeremić.

Humanitarna pomoć zvo snv

Pomoć su delili volonteri ZVO-a.

U akciji Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća učestvovala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je istakla značaj humanitarnog delovanja svih srpskih institucija i najavila nastavak ovakvih i sličnih akcija sve dok traje vanredna situacija izazvana Korona virusom.

- Sve srpske institucije u Republici Hrvatskoj svoje aktivnosti su preorijentisale u  humanitarno delovanje. Ovo je druga akcija ZVO-a i SNV-a na ovom području, ali pored ove jedan od vidova pomoći bio je i „Rankin paket“ sa semenima, koji su u periodu setve podeljeni na području cele Hrvatske u mestima gde žive pripadnici srpske zajednice. Ovakve i slične akcije sigurno ćemo nastaviti. Sve aktivnosti su zaustavljene i verujem da će institucije od izvora iz kojih se finansiraju zatražiti određena sredstva prenamene, jer nemamo manifestacije i okupljanja i ne znamo kada će ponovo biti moguće bilo šta organizovati. Sredstva treba da se koriste na ovakav način jer ovo je trenutno najpotrebnije- rekla je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Pomoć starim i nemoćnima u Baranji

U skladu s merama Vlade Republike Hrvatske vezano za epidemiju koronavirusa, a radi pomoći starijim, nemoćnim i bolesnim osobama koje žive same, bez moguće pomoći bliske rodbine ili drugih osoba, Srpsko narodno veće pokrenulo je dve vrste mreža pomoći.

Podsetimo, prva mreža pomoći odnosi se na urbane sredine s volonterima kojima će se građani moći obraćati za informacije, pomoć u nabavci lekova, hrane i higijenskih potrepština, a druga mreža pomoći organizovana je na potpomognutim područjima na kojima volonteri dostavljaju pakete s osnovnim higijenskim potrepštinama i hranom najugroženijoj kategoriji naših građana, koji žive sami. Ova hvale vredna akcija provodi se u saradnji sa Zajedničkim većem opština iz Vukovara, i uz pomoć infrastrukture SKD-a „Prosvjeta“ i SDSS-a.

Nakon što je do sada u Belom Manastiru te Dardi, Popovcu, Jagodnjaku i naselju Nevesinje podeljen određen broj paketa 3.maja VSNM Kneževi Vinogradi i Opštinska organizacija SDSS-a organizovali takođe su humanitarnu akciju za pripadnike srpske nacionalnosti koji žive na teritoriji Opštine Kneževi Vinogradi. U ovoj humanitarnoj akciji podelјeno je ukupno 40 paketa pomoći osobama starije životne dobi kao i socijalno ugroženim osobama.

- Opštinski VSNM i OO SDSS-a odlučili su se priključiti aktuelnoj humanitarnoj akciji SNV-a i ZVO-a kako bi pomogli najugroženijima. Četrdeset paketa sa najosnovnijim kućanskim potrepštinama razvezeni su u selima Kneževi Vinogradi, Kamenac i Karanac. Celokupnu akciju realizovala su dva volontera. Ovo je prva od planirane dve velike humanitarne akcije na prostoru naše opštine. Druga akcija planirana je za 15 dana, čime bi završili ovaj ciklus aktivnosti – priča predsednik Veća srpske nacionalne manjine Opštine Kneževi Vinogradi Vladimir Horvat.

humanitarna pomoć vsnm kneževi vinogradi

Uz pakete, u kojima su se nalazile osnovne kućanske potrepštine i hrana, najugroženiji korisnici dobili su i pismo podrške u vidu zajedničke poruke VSNM-a i SDSS-a u kojem se, između ostalog, nalazi i apel da se vodeći nadom u bolјe sutra korisnici mole da se pridržavaju svih uputstava i preporuka nadležnih organa u vezi aktuelnog virusa.

- Nažalost, naše redovne aktivnosti ne možemo planirati dok ne budemo imali informaciju o trajanju mera kojima se ograničava okupljanje ljudi na jednom mestu. Sastanke naših organizacija u dozvoljenom formatu održavamo redovito i budno pratimo situaciju sa pandemijom kako bi na najbolji mogući način mogli odgovoriti na potrebe našeg naroda – kaže Horvat.

Uz misao srpskog prosvetitelјa Vuka Karadžića „ Neka svako uradi koliko je kadar i neće narod propasti“ VSNM Kneževi Vinogradi i Opštinska organizacija SDSS-a u ime svih srpskih organizacija poželela je korisnicima svako dobro, snagu i zdravlјe.

Jadranka Jaćimović–Ivan i Zoran Popović