Poezija satkana od ljubavi prema životu

U daljskom Domu kulture promovisana nova zbirka pesama domaće pesnikinje Gordane Pavić.

Gordana Pavić

Daljska pesnikinja Gordana Pavić predstavila se 9. maja svojim sumeštanima novom knjigom pesama pod nazivom “Višnja na krilu sunca”. U knjizi podeljenoj u pet tematskih celina, a koja je i njen samostalni izdavački poduhvat, Gordana Pavić objavila je 65 pesama. “Višnja na krilu sunca” je njena 12. knjiga, a kao i poslednjih nekoliko uredio ju je i lektorisao književnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda.

– Nova knjiga Gordane Pavić naslanja se na njenu prethodnu knjigu stihova “Čudotvorac” tako da se čini kao da ona ceo svoj život piše jednu knjigu. I ova nova je tematski, stilski i versifikatorski slična prethodnoj, ali ja sam uvek iznova fasciniran i ne prestajem da se pitam na koji način Gordana Pavić kao slepa osoba percipira vidljivi svet. Iznenađuje nas vezama koje otkriva među pojedinim rečima koje mi ne uočavamo, a koje nam otvaraju sasvim nove poglede na svet u kojem živimo. Ona to radi pomoću intuicije i mašte, budući da je poetski doživljaj sveta dublji od ovog vidljivog– objašnjava Nešić.

Leksika koju koristi Gordana Pavić je veoma zanimljiva kao i teme koje nalazi, uvek braneći patrijarhalni svet i porodične vrednosti, izdižući ih iznad svakodnevnog i boreći se da taj moral pobedi nemoral ili nepočinstvo, istaknuto je između ostalog na ovoj promociji.

– Gordana Pavić gradi pesmu najčešće od tri katrena koji se ispisani nekada dosledno a nekad povremeno rimovanim stihovima. Gotovo nikad se ne rimuje poslednji stih sa stihovima koji mu prethode. Na taj način pesma ostaje otvorena, tema neiscrpljena, spremna da se u budućem vremenu ovaploti u stihove, što Gordani Pavić i želimo – još puno pesama i knjiga u budućem vremenu – zaključio je urednik zbirke Đorđe Nešić.

Sama autorka ističe da je njena poezija satkana od ljubavi prema prirodi, suncu, cvetanju cveća, jednom rečju prema životu.

– Za mene je proleće najlepše godišnje doba. Zato knjiga i nosi naslov „Višnja na krilu sunca. Podeljena je u pet ciklusa koji nose nazive Očinska ruka, Zidar ljubavi, Blesak, Višnjik i Gori kandilo. Sve oko mene inspiriše me da pišem, čitav život, priroda, ova vremena koja su nekad dobra, nekad loša, pišem o sadašnjosti, a malo se vraćam i u prošlost – rekla je pesnikinja u izjavi za Radio Borovo nakon promocije.

O Gordani Pavić i njenim delima govorili su i predsednica Udruženja penzionera „Vukovar novi“ Zlata Miškić, direktorka Dečjeg vrtića „Zlatokosa” iz Borova Radmila Latas i pesnik Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka.

Na promociji nove zbirke održanoj u punoj sali daljskog Doma kulture autorka je imala i specijalne goste i to pesnike Mihajla-Miću Zečevića iz Klise i Miodraga-Mišu Nedeljkovića iz Bobote, koji su autorki posvetili sopstvene stihove. Njene pesme recitovale su članice Kluba čitalaca Narodne biblioteke u Dalju, a u programu je učestvovala i Muška pevačka grupa „Zmaj” iz Bijelog Brda.

Gordana Pavić do sada je objavila roman „Teku kapi vrline” i zbirke pesama „Sećanja”, „Blago očima”, „Pesma ume”, „Vruć vetar”, „Uteši Bože”, „Čudotvorac”, zatim zbirku pesama za decu „Zlatokosa”, zbirku pripovedaka „Tetka Slavkina baština”, knjigu aforizama „Složna braća ne žive zajedno” i knjigu dramskih tekstova „Moj brat na visokom položaju”.

Rođena je u Dalju 1948. godine. Završila je Školu za decu oštećenog vida „Veljko Ramadanović” u Zemunu. Od 1968. do 1991. godine radila je u osječkom Vodovodu kao TT manipulant. Pisanjem se bavi od ranog detinjstva. Njeni prvi stihovi nastali su još u prvom i drugom razredu osnovne škole, a 1964. godine nastala je njena pesma „Nasmejan čovek” koju je posvetila svom pokojnom profesoru Jovanu Vasiljeviću koji je takođe bio slep.

Štampanje njene najnovije knjige pomogli su Zajedničko veće opština, Opština Erdut, Veće srpske nacionalne manjine opštine Erdut i Osječko-baranjska županija.