„Pokondirena tikva“ iz Varaždina stigla i u Moravice

U moravačkom domu kulture 26. marta igrala predstava „Pokondirena tikva“ u izvođenju amaterske glumačke sekcije Udruženja srpske nacionalne zajednice Uranak iz Varaždina.

Srbi Hr 27.03.2023.
Pokondirena tikva u Moravicama

Mart u Moravicama nastavljen je u znaku kulture pa je tako, nakon što je početkom ovog meseca u lokalnoj dvorani nastupio Željko Niničić sa predstavom „Ero s ovoga svijeta“, sada u goste Moravčana stigla amaterska dramska sekcija iz Varaždina. Glumačka družina okupljena u okviru udruženja Uranak iz Varaždina odgrala je 26. marta predstavu „Pokondirena tikva“, komediju Jovana Sterije Popovića.

Program je održan u organizaciji moravačkog pododbora SKD „Prosvjeta“ i Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog, a pod finansijskim poktoviteljstvom Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Ovo druženje bila je i prilika da se povežu pripadnici srpske zajednice iz Gorskog kotara sa onima iz Varaždinske županije.

- Dolazak amaterske sekcije udruženja Uranak iz Varaždina organizovan je kao rezultat dobre saradnje sa većima srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i grada Varaždina kao i Zagrebačke županije čiju inicijativu za povezivanjem smo vrlo brzo prihvatili. Gorskom kotaru su potrebni programi u kulturi i zbog toga me veseli činjenica da smo vrlo aktivno krenuli u realizaciju ideje Mesnog odbora Moravice o pokretanju Dana Pere Kvrgića u Moravicama, koji će uz ove godine još kvalitetniji „Gomirje harmonika mundijal“ sigurno dati pozitivan impuls promociji našega kraja, ali i razvoju turizma i održivog preduzetništva – kaže predsednik VSNM grada Vrbovskog Milan Vukelić.

Pozdravne govore i prigodne poklone domaćinima su uručili predsednik VSNM Grada Varaždina Mile Sekulić i predsednik VSNM Varaždinske županije Milan Mirčetić, a predsednik Prosvjete u Moravicama Novica Vučinić ističe zadovoljstvo što su kulturne aktivnosti u ovom kraju u poslednje vreme pojačane.

- Krenuli smo vrlo aktivno s različitim vrstama programa što je za nas od izuzetnog značaja ako se uzme u obzir da delujemo u ruralnom podneblju. Ovo gostovanje bila je dobra prilika da steknemo nova poznanstva, a dogovorili smo i kulturnu razmenu i vrlo brzo ćemo i mi organizovati naš odlazak u Varaždin – istakao je Novica Vučinić.

Udruženje srpske nacionalne zajednice Uranak iz Varaždina postoji od 2016. godine i aktivno se bave očuvanjem kulture i identiteta Srba u ovom kraju. Predstavu „Pokondirena tikva“ u izvođenju njihove amaterske pozorišne grupe odigrali su i nedelju dana ranije u svom gradu pred brojnom publikom među kojima je bio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosij.

Uloge u ovom Sterijnom komadu glume Olivera Petrović, Dubravka Sindanović, Milan Mirčetić, Milorad Sarap, Severina Hrgar, Đuro Jančić, Dejan Kovač, Ruža Jelovac i Nevenka Mirčetić, a režiju potpisuje Jagoda Kralj Novak.